La sfârșitul celor nouă luni de sarcină,  bebelușul părăsește mediul intrauterin și pășește într-un alt mediu. Copilul  începe să descopere acum un univers cu totul și cu totul diferit de ce a trăit în burtica mamei.

Încă din primele momente ale vieții, bebelușul va trebui să învețe să facă față cu brio provocărilor. Dacă până acum acesta a respirat și a fost hrănit prin ajutorul cordonului ombilical, de acum va învăța să sugă, să înghită pentru a se putea hrăni singur.

Imediat după naștere, copilul va fi supus unor  proceduri. Prima dată nou-născutului i se vor curăța căile nazale, cu o pompă specială de aspirare. Apoi va fi cântărit, i se vor măsura circumferința capului și lungimea.

Pentru a preveni infecțiile ochilor, nou-născutului i se vor administra picături speciale și i se va administra vitamina K injectabilă pentru coagularea sângelui.

La naștare mulți nou-născuți au capul ușor țuguiat, mânuțele și piciorușele sunt puțin îndoite, dar toate aceste lucruri se vor remedia deoarece sunt din cauza poziției în care au stat în burtică, iar capul țuguiat se datorează ieșirii acestuia prin colul uterin.

Pielea copilului la început va avea o culoare puțin aparte, rozalie sau aproape mov. Unii  bebeluși se nasc cu vernix caseosa, ( strat alb de grăsime) această grăsime va dispărea la prima băiță.

Copiii care se nasc prematur  sunt păroși și au un strat de puf  numit lanugo. Nu vă temeți acest strat va dispărea în următoarele două săptămâni de la naștere.

Încă din prima zi de viață nou-născutul își analizează teritoriul,  va analiza fețele celor din jur în special cea a mamei și a tatălui. Va putea distinge diferite sunete sau voci. Pentru a te identifica și atașa de tine, bebelușul își va folosi simțurile, mirosul și atingerea.

În prima zi de naștere, acesta poate vedea la o distanță de 20- 40 de centimetri. Este foarte important ca în această perioadă, nou-născutul să fie hrănit o dată la două sau trei ore.

Prima băiță a copilului

Prima băiță a copilului este un moment extrem de emoționant dar și stresant pentru părinți deoarece aceștia trebuie să aibă grijă ca apa și poziția capului bebelușului să fie corecte.

De regulă  prima baie completă a copilului se face după ce acestuia îî cade cordonul ombilical, iar buricul este vindecat în totalitate. Până se întâmplă toate aceste lucruri, igiena nou-născutului se  va face parțial, evitând zona buricului.

Este foarte important să ai o cădiță specială  în care copilul să se simtă în siguranță, iar tu ca părinte este absolut necesar să ai la îndemână toate produsele pentru spălarea copilului. În felul acesta nu vei fi nevoită să umbli după ele prin casă iar cel mic să rămână nesupravegheat sau să răcească din cauza temperaturii din casă.

Cădița în care va fi spălat bebelușul va trebui să fie umplută cu circa 6-7 centimetri de apă cu o temperatura de 37-38  de grade Celsius.

După ce ai reglat apa, este recomandat să puneți un prosop pe fundul cădiței, în acest mod, bebelușul nu va avea contact direct cu plasticul cădiței care l-ar putea speria.  Una din mâini va trebui să fie sub capul bebelușului pentru ca acesta să poată nu se înece și gâtul să îi fie susținut.

Este absolut  necesar ca produsele cu care va fi spălat copilul să fie special pentru bebeluși. Nu folosiți sampon sau gel de duș pentru adulți, deoarece pielea lui sensibila ar putea fi grav afectată.

Este important ca spălarea acestuia să se facă de sus în jos, de la cap spre piciorușe, avand grijă la ochișori. Clătirea copilului se va face cu atenție mare și in niciun caz cu dușul. Pune-ti apă într-o căniță apoi turnați usor pe el astfel incat să nu se sperie.

O altă variantă sigură care ar putea fi este să faci baie cu el dar bebelușul să fie așezat pe pieptul tău iar apa să fie la temperature potrivită pentru el.

Traditiile românesti a primei spălări a bebelușului

Poporul roman este plin de tradiții pe care le păstrează cu sfințenie. Nici prima băită a bebelușului nu este  lipsită de câteva tradiții care se respectă și în ziua de  azi.

La ritualul primei spălări a bebelușuluii, bătrânii urmau câțiva pasi. Bebelușul era spălat într-un vas cumpărat de moașă special cu această ocazie. Vasul trebuia să sune frumos la lovire, deoarece se credea că așa va fi și vocea copilului.

În Oltenia de exemplu se spune că apa pentru îmbăierea pruncului, trebuia luată atunci când soarele era pe cer și nu după ce apunea, deoarece  copilul își va pierde somnul.

În vasul în care se spăla nou-născutul se punea bani de argint și boabe de orez pentru a avea bani în viață și a fi ferit de nenorociri.

Lapte și miere, aceste două ingredient se adăugau în apa bebelușului pentru a avea un trai bun. Busuiocul se punea pentru a fi plăcut oamenilor iar petalele de trandafir pentru  a fi frumos.

Apa cu care se spăla copilul nu se arunca oriunde, ci la rădăcinile unui pom roditor.

 

Camera nou-născutului

Încă din timpul sarcinii părinții s-au gândit și au amenajat camera bebelușului pe când va veni acasă. Este foarte important mediul în care copilul își va petrece primele clipe din viață. De aceea specialiștii ne recomandă să avem în vedere anumite aspect în ceea ce  priveste camera în care va locui copilul.

Un lucru foarte important este ca acesta să fie pus într-o cameră luminată care poate fi aerisită ușor, de preferat ar fi să  aibe un singur perete exterior.

Culoarea din camera bebelușului joacă un rol foarte important în starea acestuia, de aceea este recomandat să folosiți culori calde ( galben, roz, bleu)

Mobilierul din camera bebelușului va trebui să fie unul cât mai simplu și cât mai de folos. Este recomandat să aveți în cameră o masuță unde să schimbați bebelușul de scutec.

Este important ca bebelușul să audă voci, sunete și muzică în casă, de aceea este recomandat să îi puneți muzică liniștitoare sau chiar clasică. Cât despre acceesorii, o veioză cu lumină calda sau care proiectează pe tavan diferite forme sau culori, l-ar face să se simtă cât mai comod în  noua lui casă.

Dormitul în pat cu bebelușul

Beneficii

În primele luni de viață copilul, doarme în  pat cu mama, sau cu ambii părinți. Chiar dacă acest lucru aduce controverse în unele familii să știți că dormitul în pat a nou născutului cu părinții poate avea o mulțime de beneficii asupra stării acesteuia, în special atunci când are colici.

În primul rând, copilul simte atât căldura mamei cât și a tatălui, ceea ce îl va face să se atașeze mult mai ușor de ambii părinți. În momentul în care bebelușul doarme lângă părinți și îi atinge cu mânuțele acesta se simte protejat de cei doi, ceea ce îi oferă o stare mai bună decât dacă ar dormi singur.

În acest mod, părinții pot să își supravegheze  constant  copilul.

Dezavantaje

O parte dintre părinți nu sunt de acord cu această practică deoarece sunt de părere că în timpul somnului nu mai este conștient și își poate lovi bebelușul.

Din cauza trezitului în miez de noapte pentru hrănirea bebelușului, tatăl nu se poate odihni atât de bine, iar acest lucru poate aduce irascibilitate în comportamentul acestuia.

Dacă copilul se va obișnui să doarmă doar lângă părinți dezvățarea de acest obicei le va aduce adulților bătăi de cap.

Din păcate dacă părinții  sunt fumători sau consumă alcool, riscul apariției morții subite a copilului va crește.

Psihologii mai susțin că dormitul în pat cu copilul poate duce la  scăderea autorității părintelui și asta din cauză că bebelușul se va simți la egalitate cu ambii părinți iar odată cu creșterea  lui, acesta va crede că are aceleași depturi  ca adulții din casă.

Dacă există tensiuni între cei doi părinți, copilul poate simți această stare și chiar i se poate transmite și lui. Acest lucru poate avea consecințe negative pe termen lung. Copilul poate simți tensiunile sexuale care există între părinți, iar acest lucru îl poate bulversa în timp.

Este bine de știut faptul că relațiile dintre copii și părinți se amplifică peste zi și asta datorită dormitului într-un pat comun cu aceștia.

Reguli de aur pentru un somn sănătos

Somul este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Dacă vrei ca bebelușul tău să doarmă bine și să nu se trezească pe timp de noapte de foarte multe ori trebuie să ai în vedere aceste lucruri.

Obinuiește-l să doarmă singur în pat

Cu toate că  ne este foarte drag este bine  să îl învățăm să doarmă singur. De aceea pe timp de zi când este treaz este bine să fie pus în pătuțul lui cu puțină lumină. Vei rămâne surprinsă să vezi cât de repede va adormi și ce ușor se va acomoda cu patul.

Nu oboosi bebelușul prea tare!

În primele luni din viață bebelușul va dormi circa 16-20 de ore pe zi, acest lucru fiind benefic pentru dezvoltarea acestuia. Cu toate că doarme atât de mult, este foarte important ca acesta să se trezeasca la 3-4 ore.

Nu face liniște

Cu toate că suntem obișnuiți să facem liniște când doarme cineva, bebelușii nu au nevoie de așa ceva, așa că nu stinge alarma și nu pune telefonul pe silențios, lasă muzica să meargă în limite normale și vorbiți prin casă ca și cum nu ar dormi.

Bebelușul este capabil să recunoască vocea și mirosul mamei și de aceea ea este cea care comunică cel mai bine cu cel mic. Această legatură complexă și specială se formează încă de când fătul se află în mediul intrauterin, dar se consolidează imediat după naște, în primele zile de viață ale nou-născutului.

Încă din uter fătul percepe sentimentele mamei și pentru a putea supraviețui, dragostea este la fel de importanta ca și hrana.