Tu aștepți cu mare entuziasm sosirea noului bebeluș, dar membrii patrupezi ai familiei ar putea să nu fie în asentimentul tău. Câinii și pisicile pot deveni stresanți și nefericiți, aducând neplăceri pentru tine și bebelușul tău.
Care sunt riscurile? Pot animalele de companie și bebelușii conviețui?

Dacă ai animale de companie și aștepți un bebeluș, probabil ai mai multe griji. Pe primul loc probabil este întrebarea dacă aceste animale reprezintă un pericol pentru o femeie însărcinată.

cainii-in-timpul-sarcinii

Siguranța sarcinii

  • Pentru viitoarele mămici, un lucru foarte important este evitarea contactului cu fecalele unui animal. Femeile însărcinate nu trebuie să curețe tăvițele cu excremente de animale și nu trebuie să se ocupe de grădinărit în zonele unde este posibil să-și fi făcut nevoile animalele. Aceste indicații sunt pentru evitarea unei boli denumită toxoplasmoza, care traversează placenta. Acest parazit poate afecta ochii și creierul copiilor nenăscuți și care poate duce la complicații mai târziu în viață. Pentru a vedea dacă viitoarea mămică are anticorpi pentru această boală este recomandat să-și facă un set de analize prenatale.

pisicile si sarcina

  • Pentru a ține cont de importanța mișcării în timul sarcinii, ai putea să profiți de energia pe care câinele tău o deține prin plimbări în aer liber, astfel petreci timp și cu animăluțul tău, dar îți ajuți și metabolismul să facă față perioadei de graviditate. Totuși, ține cont să nu exagerezi cu plimbări prea lungi și să-ți supui organismul unui efort exagerat.

french-bulldog-_-catel-in-timpul-sarcinii

  • Ai grijă ca animalul tău de companie să nu îți sară pe burtică. Dacă înainte de a fi însărcinată acesta era un mod de-al vostru de joacă, acum nu ar trebui să-i permiți acest lucru deoarece șocul poate afecta sănătatea fătului. [1]

cateii-si-sarcina

Câinii pot ataca?

Mulți oameni sunt de părere că uneori câinii pot ataca bebelușii deoarece simt că statutul lor de “turmă” este amenințat, însă unii experți consideră că acesta este un raționament prea simplist și nu are nicio bază științifică.
Psihologul canin Kathleen Martin este de părere că:
“Este o problemă cunoscută ca un câine să atace bebelușul unui vecin sau copii mici. Oamenii consideră că este vorba de gelozie, însă câinii nu pot fi geloși, aceasta este o emoție umană.”
Specialistul în comportamentul animalelor, Peter Neville, spune că există trei motive pentru care un câine atacă un bebeluș:

Semnele eronate

În primul rând, este posibil ca bebelușul să utilizeze ceva ce câinele era obișnuit să aibă. De exemplu copilul poate fi pe un scaun pe care câinelul îi place să stea.
Câinele va cere bebelușului să se mute utilizând limbajul corpului, pe care copilul, firește, nu-l înțelege. Atunci când copilul nu se mișcă, câinele poate deveni agitat și îl poate împinge.
Pentru un alt câine, o astfel de împingere poate fi echivalentul unei ușoare atingeri, însă pentru pielea sensibilă a unui bebeluș, care nu are nici blană, poate fi o lovitură foarte serioasă.

educarea-cainelul-in-preajma-copilului

Instinctul de vânător

Un alt caz este acela când bebelușul ar putea părea pradă. Un copil se agită și face o serie de sunete,copil-la-plaja-cu-catelul mișcă din mâini și picioare și poate privi câinele cu ochi mari.
Aceste elemente pot activa instinctul vânătoresc al câinilor, cauzând un atac asupra bebelușului. Specialistul spune că reacția este frecventă prentru terieri.

O reacție defensivă

Al treilea motiv pentru atacuri apare mai târziu puțin, când bebelușul se poate mișca târâș. Câinele ar putea ataca ca o acțiune de apărare împotriva bebelușului, care face ceva ce lui nu îi place.
Câinele va trimite din nou avertismente prin limbajul corpului, avertismente ce vor să transmită mesaje de genul: “Nu mă mai împunge în ochi” sau “ Nu mă trage de coadă”. Dacă bebelușul ignoră acestea, câinele ar putea deveni agresiv.
[2]

Pisicile și bebelușii

Pisicile pot suferi și ele atunci când apare un bebeluș. Mai curând decât un atac, în acest caz ar putea fi vorba de o schimbare de atitudine.
Pisicile sunt sensibile la modificările de teritoriu și odată ce își face apariția bebelușul, ele vor percepe că mediul lor este utilizat într-un mod nou.
Ar putea să nu mai aibă voie în anumite camere, apar noi mirosuri și sunete și oameniipetrec mai mult timp în casă.
Unele pisici se vor retrage către o cameră mai redusă cu mai puțină agitație; altele ar putea insista să intre în camerele unde erau obișnuite să aibă voie.

Pregătiți-vă, pregătiți-vă, pregătiți-vă

Ce ar trebui părinții să facă pentru a se asigura că vor avea parte de un cămin liniștit?
Potrivit specialiștilor, planificarea timpurie este cheia pentru menținerea fericirii și bunei dispoziții animalelor dumneavoastră atunci când apar bebelușii.

Câinii

  • Cumpărați un coteț pentru interiorul casei, astfel ca animăluțul să aibă un loc unde să se ascundă în casă.
  • Creați rutine, precum plimbările la ore fixe. Atât bebelușilor, cât și animalelor le place rutina. Realizarea unor astfel de rutine înainte de aparița bebelușului va ajuta cățelul să suporte tranziția mai ușor.
  • Înainte să pleci din maternitate roagă pe cineva să ducă acasă câteva obicte folosite ale bebelușului, cum ar fi o păturică sau un scutec și lasă-ți cățelul să le miroasă. În felul acesta cățelul tău va cunoaște și se va obișnui cu mirosul celui mic înainte să-l cunoască.
  • Ar fi indicat ca altcineva să țină copilașul în brațe atunci când ajungi cu el pentru prima data acasă. Pentru că ai lipsit câteva zile de lângă animăluțul tău, iar el este foarte protectiv cu tine, trebuie să vadă că ești bine.
  • Atunci când va veni bebelușul, timpul dedicat câinelul va fi mult mai redus, așa că trebuie să vă asigurați că momentele pe care le petreceți cu el va fi utilizat în mod inteligent. O altă sugestie este acordarea a câte 5 minute după ce bebelușul adorme pentru a te juca cu cățelușul tău.

Pisicile

Înainte ca bebelușul tău să se nască, este o idee bună să obișnuiești pisica să nu aibă voie să intre în anumite camere.
Alege o cameră unde o să poți să te joci cu pisica ta și să petreci momente frumoase cu ea departe de bebeluș.
Mai este recomandat să introduci în acea cameră o cutie în care pisica să poată să se ascundă sau să se dea deoparte din drumul celorlalți.

Siguranța bebelușului

Dar siguranța bebelușului tău? Este în regulă să ai animale în preajma unui nou-născut ?

Specialiștii spun că riscurile de sănătate sunt minime. Totuși, este recomandat ca în primele 6 luni de viață bebelușul să nu i-a contact fizic cu animalul. Abia după aceea pot face cunoștință, îl pot mângâia și se pot împrietenii.

Totul ar trebui să fie în regulă atâta timp cât câinele tău a primit toate vaccinurile la timp. Noi, oamenii nu putem oricum lua boli de la câini. Singurul pericol ar fi paraziții interni, așa că asigură-te să controlezi periodic cățelul la medicul veterinar.
Același lucru este valabil și pentru pisici și nu uita să te asiguri că animalele tale de companie nu au purici. Mușcăturile puricilor nu reprezintă o amenințare mare asupra sănătății bebelușului, dar sunt extrem de neplăcute.

În rest mai există elemente de igienă elementară, cum ar fi să nu lași animalul să stea lângă fața bebelușului sau în pătuțul său, să te speli întotdeuna pe mâini înainte să-ți atingi copilul sau înainte să-i pregătești mâncărica. Curățenia se va face mai des decât obișnuiai înainte, iar aspiratorul se va folosi zilnic.

Reacții negative

În ciuda tuturor eforturilor tale, animalul tău de companie ar putea avea în continuare probleme de adaptare cu bebelușul.
Dacă o pisică sau un câine reacționează negativ la apariția bebelușului, nu trebuie să pedepsești niciodată animalul. Dacă problema este destul de gravă, este recomandat să discuți cu un specialist în comportamentul animalelor.

Dacă animalul tău de companie este pașnic și până acum nu a arătat semne de agresivitate, nu este indicat să îl lași nesupraveghet lângă copil, cel puțin până la vârsta de 4-5 ani.

Animăluțul tău a fost și este parte din familie și nu trebuie să renunți la el odată cu venirea bebelușului. Dacă îl educi corespunzător și respecți anumite reguli de igienă, animalul poate fi chiar un ajutor de nădejde în dezvoltarea afectivă a celui mic.
[3]

Resurse   [ + ]

1. https://www.babble.com/pregnancy/pets-during-pregnancy/
2. http://www.netdoctor.co.uk/parenting/baby-and-toddler/a9188/pets-pregnancy-and-your-baby/
3. The pregnancy and the Baby By My Ebook Publishing House