Orice femeie care își dorește să rămână însărcinată va trebui să facă anumite schimbări în obiceiurile sale înainte de a concepe, cum ar fi  renunțarea la tutun, reducerea cantității de alcool consumat, grija la medicamentele administrate, o dietă echilibrată și eliminarea stresului.

Pe lângă aceste lucruri, medicii recomandă ca în perioada preconcepțională viitoarele gravide să ia suplimente de acid folic, doza prescrisă de obicei fiind de 400 micrograme pe zi.

Ce este acidul folic și de ce este recomandat ?

Acidul folic denumit și vitamina B9, vitamina M sau acid pteroyl-L-glutamic (formula chimică C19H19N7O6), se încadrează în categoria vitaminelor solubile în apă din grupul B. Deoarece este hidrosolubilă, riscul unei supradoze se exclude, corpul uman fiind capabil să elimine orice cantitate în exces. Denumirea sa vine din limba latină de la cuvântul “folium” care înseamnă frunză, deoarece s-a obținut prima dată în laborator din frunzele spanacului. Alte alimente ce conțin folat (echivalentul natural al acidului folic) sunt cerealele fortificate, varza, morcovii, conopida, sfecla, sparanghelul, brocoli, citricele, fasolea, mazărea, lintea, avocado, semințele și nucile, țelina, porumbul, dovleacul.

Corpul uman nu  produce acid folic și prin urmare este indicat să fie cuprins în alimentația zilnică, însă vitamina se degradează ușor, cantități mari pierdându-se atunci când se preapară termic alimentele. De aceea, în cazul femeilor care doresc să rămână însărcinate sau sunt deja, este recomandată administrarea zilnică de acid folic în versiunea sintetică sub formă de tablete.

Avantajele Acidului Folic

  • Acidul folic este necesar organismului pentru producerea de celule noi, acesta ajutând în producerea celulelor sângelui în special a celor roșii, celulele pielii, celulele părului, funcționarea neuronilor dar si la eliminarea grăsimii depuse în ficat.
  • În reproducere, acidul folic participă în procesul de formare al spermatozoizilor, ajută oul fecundat să se fixeze în mucoasa uterină și ajută la formarea placentei. De-asemenea ajută în sinetetizarea ADN-ului si ARN-ului.
  • În preconcepție, acidul folic are rol de a preveni anumite malformații congenitale neurologice sau cardiace ce pot apărea la făt, întrucât participă în mod direct la multiplicarea celulelor, a țesuturilor și organelor.
220px-cleftlipandpalate

Despicătură labială stângă

Conform studiilor efectuate s-a arătat că în 50-70% din cazuri, administrarea precoce de suplimente cu acid folic va scădea substanțial riscul apariției defectelor de tub neural cum ar fi spina bifida, anencefalia (dezvoltarea insuficientă a cerebelului) sau malformațiilor congenitale de la nivelul feței numite în limbajul popular “buza de iepure“ sau“ gura de lup“.

 

Spina bifida este de mai multe tipuri și se caracterizează prin împingerea măduvei spinării printre vertebre, formându-se un sac pe spatele nou-născutului. În funcție de gravitate, poate da diverse complicații precum paralizia picioarelor, slăbiciune musculară, pierdere involuntară de urină, alergii sau dificultăți de învățare. În cazul diagnosticării cu spina bifida, tratamentul poate avea efect, însă în cazul anencefaliei puțini nou-născuți supraviețuiesc.

spina_bifida_acid_folic_300x366

Spina Bifida

Sistemul nervos se formează în primele săptămâni de viață intrauterină a fătului, iar femeia poate nici nu bănuiește că va urma să devină mamă, de aceea, pentru a prevenii eventualele malformații medicii recoamnda administrarea cu 3-4 luni înainte de a planifica conceperea unui bebe, asigurându-i astfel încă din prima zi aportul necesar. Studiile repetate au arătat ca riscul de a se forma malformații congenitale scade pană la 70% în cazul femeilor care au luat cantitatea necesară de acid folic.

  • Pe parcursul sarcinii, acidul folic diminuează riscul nașterilor premature sau dezlipirii premature a placentei de uter. Pentru gravidă, carența de acid folic poate înrăutății starea, ducând la preeclampsie.
  • Acidul folic mai reduce riscul bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer, reglează nivelul tensiunii arteriale.

Cantitatea Optimă de Acid Folic

Cantitatea necesară în timpul sarcinii este de 400 micrograme pe zi, însă acest lucru trebuie discutat cu medicul ginecolog care va ajusta cantitatea dacă femeia însărcinată suferă de diabet zaharat tip 1 (insulino-dependent), boală celiacă, sau obezitate. Cantitatea de acid folic se va mări în cazul gravidelor ce au în familie femei care au născut copii cu probleme de tub neural.

Acid folic – Din alimente sau Sintetic ?

Chiar dacă dieta este echilibrată și sănătoasă, este necesar ca acidul folic să fie luat și din suplimente, pentru că este dificil să se asigure necesarul de folat doar din alimentație. Mai mult, organismul uman nu reușeste să rețină acidul folic de la o zi la alta, fiind nevoie de o alimentație zilnică foarte bogată în folat, lucru dificil de realizat.

Acidul folic, bun și pentru viitorii tătici

Până acum ceva timp se insista pe sănătatea mamei, însă este foate importantă și starea de sănătate a viitorului tătic, iar acidul folic îi este benefic prin menținerea sănătații. În plus, pentru ca un făt să fie sănătos, este necesar ca celulele din care se formează atât ovulul cât și spermatozoidul să fie sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că bărbații care au o dietă bogată în folat au mai puțini spermatozoizi cu anomalii cromozomiale, răspunzătoare pentru boli genetice, malformații sau avort spontan în primele luni de sarcină.