Cauzele constipatiei la copii – Ce putem face pentru a preveni si trata?

constipatia_featured_800x568

Scris de Echipa Bebe Strumf

Updatat la 13.04.17

Constipația reprezintă 3 sau mai puține scaune pe săptămână de consistență tare, uscată, și voluminoasă cu o defecație dificilă. Dacă aceste tulburări durează peste 14 zile atunci este vorba de o constipație cronică.

Constipația este de doua feluri

  • Constipație cauzată de anumite afecțiuni ale tubului digestiv, boli endocrine cum ar fi hipotiroidismul ( activitate scăzută a glandei tiroide), care printre alte efecte duce și la scăderea activității mușchilor intestinali, diabetul care determină tulburări ale metabolismului sau afecțiuni ale sistemului nervos cum ar fi paraliziile cerebrale, retardul mintal, sau probleme ale coloanei vertebrale.
  • Constipație cauzată de erorile alimentare sau factori psiho-emoționali. Unii copii sunt constipați din cauza sindromului de colon iritabil ( SCI ), care poate apărea atunci când sunt stresați sau mănâncă anumite alimente grase sau condimentate. Un copil cu SCI poate avea fie constipație sau diaree, precum și dureri de stomac și gaze. Această categorie este cea mai frecvent întâlnită în rândul copiilor și este mai ușor de corectat față de prima categorie.

Cauze

Datorită dezvoltării continue și a alimentelor nou introduse în organismul lui, constipația este o tulburare des întâlnită în rândul copiilor.
Atunci când copilul elimină cu dificultate scaunul consistent poate avea amețeli sau pot apărea picături de sânge cauzate de lezarea mucoasei anale.

copil_constipatie_dureri-abdominale

Factorii care contribuie la apariția constipației sunt:

  • Constipația, de obicei, se datorează aportului insuficient de lichide
  • Repausul la pat sau lipsa activității fizice
  • Erorile regimului alimentar pot fi principala cauză a constipației. Prin aceste erori se înțelege mese luate la ore neregulate și alimente nepotrivite vârstei. Lipsa unei diete care nu conține fibre este un factor în plus.
  • Factorii psiho-emoționali contribuie și ei la apariția acestui disconfort. Cercetările au arătat că tulburările emoționale pot afecta funcțiile sistemului digestiv și pot provoca constipație sau diaree. Un copil poate avea constipație atunci când este îngrijorat din cauza școlii sau stresat de problemele de acasă, când călătorește sau atunci când schimbă toaleta cu care nu este obișnuit.
  • Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri rafinate duc la apariția constipației prin încetinirea tranzitului intestinal. Aceasta mai apare și atunci când un copil consumă brânzeturi, lapte de vacă în exces, sau alimente procesate, dulciuri, pâine albă, covrigi sau carne .

alimentatie-nesanatoasa-copii_fastfood_constipatie

  • Alte cauze care favorizează apariția constipației se referă la consumul unor medicamente, precum: antiacidele pe bază de hidroxid de aluminiu, suplimentele de fier care tratează anemia
  • Antecedente familiale
  • Rareori, anumite boli organice pot sta la baza constipației. Printre aceste afecțiuni se numără boala Hirschsprung, caracterizată prin lipsa unor celule ganglionare de la nivelul colonului, împiedicându-l astfel să funcționeze corect.
  • Intoxicația cu plumb, pe langă alte manifestări, duce și la apariția constipației. Intoxicația cu plumb poate apărea dacă locuiți în zone industriale poluate de la întreprinderi de metalurgie neferoasa (Zlatna, Copșa Mică, Baia Mare), într-o casă cu mobilier vechi, instalații cu țevi vechi care pot contamina apa, intersecții supraaglomerate, sau dacă s-au folosit vopsele toxice pe pardoseli.

Sfaturi pentru prevenirea și tratarea constipației

De obicei, această problemă nu este un motiv de îngrijorare. Ea poate fi prevenită și remediată cu ajutorul unei alimentații sănătoase, hidratare și mișcare.

Aportul suficient de lichide în funcție de anotimp și activitatea depusă

Creșterea cantității de lichide pe care o primește zilnic copilul, ajută la ameliorarea constipației. Acestea pot fi: apa plată, sucuri de fructe ( prune, caise, piersici) supă, compot.

Bebelușii se pot constipa atunci când se face tranziția la diverzificare sau la laptele praf,  iar o băutura care poate fi de ajutor în remedierea problemei este sucul de prune (până la 100 ml/zi). Se pare că bebelușii alimentați la sân au scaunele mai bune și pot fi după fiecare masă. Dacă bebelușul are vârsta peste 6 luni, i se poate da apă între mese, însă nu este recomandat ca laptele praf să fie diluat mai mult decât scrie pe etichetă. Pe piață se găsesc numeroase formule de lapte praf destinate ameliorării constipației.
Hidratarea este importantă pentru o bună funcționare a sistemului digestiv, participând la ameliorarea tranzitului intestinal și ajută la înmuierea masei fecale, în felul acesta este transportat mai ușor prin intestine.

Consumul optim de lichide în funcție de vârstă
0-6 luni 6-12 luni 1-3 ani 4-8ani 9-13 ani 14-18 ani
700ml/zi 800 ml/zi 1300 ml/zi 1700 ml 2000-2400 ml 2300-3000 ml

 

Dietă cu alimente bogate în fibre

În această categorie intră cerealele integrale, fructele (mere, pere, prune, caise, piersici, struguri) și legumele.
Se recomandă alimentele bogate în fibre solubile și insolubile.
Fibrele solubile se găsesc în: mere orz, fasole uscată, morcovi, portocale și secară.
Fibrele insolubile ajută la remedierea constipației întrucât nu se dizolvă în apă. Ele se găsesc în: cereale integrale ( orez, ovăz), fasole uscată, fructe și legume cu coajă, paste făinoase, pâine integrală, semințe și tărâțe de grâu.

Alimentația bogată în fibre nu este indicată să se introducă dintr-o dată, ci treptat, deoarece, în cazul în care organismul nu este familiarizat cu consumul acestora, pot apărea gaze și balonare.

Activitatea fizică

Lipsa activităților fizice contribuie la apariția constipației. Evitarea sedentarismului se face prin practicarea unui sport, plimbări în aer liber după masă, mersul cu blicicleta, săritul cu coarda sau pur și simplu alergatul în jurul curții . Activitatea fizică ajută la stimularea si regularizarea tranzitului intestinal și reduce stresul.

Învățarea copilului să stea la toaletă

Mulți copii amână actul defecației, ceea ce duce la acumularea de fecaloame și durere la eliminare. Din cauza fricii de durere avută odată, copilul se va abține de la eliminarea scaunului ceea ce va duce la un cerc vicios.
Organismul uman este înzestrat cu un reflex natural numit “reflex gastrocolic” care ajută la evacuarea conținutului din intestinul gros la scurt timp după ingestia de alimente prin declanșarea stimulării tubului digestiv. Acest reflex este foarte activ în primele luni de viață ale copilului, mai ales în cazul celor alăptați la sân care pot avea scaun după fiecare masă.
Încurajați copilul să elimine materiile fecale atunci când simte nevoia și puneți-l la toaletă sau oliță, cu picioarele sprijinite pe sol sau pe un taburet, după fiecare masă principală ( de 3 ori/ zi, de obicei la aceeași oră), timp de 15 minute. Recompensați copilul după ce stă la toaletă ( nu cu alimente sau dulciuri, ci prin activități preferate).

copil_toaleta_constipatie_sfaturi

Mese la ore fixe

Alimentația neregulată și neadecvată vârstei lui poate contribui la apariția constipației, de aceea este recomandat să i-a masa aproximativ la aceeași oră.

Reducerea aportului alimentar de zaharuri rafinate. Acestea se găsesc în produsele de cofetărie și patiserie și în sucuri. Înlocuiți alimentele bogate în zaharuri rafinate cu cereale integrale.

Limitarea consumului de lapte

Alimentele bogate în calciu (brânză topită, telemea, cașcaval, iaurt) pot contribui la apariția constipației, în special dacă cel mic suferă de intoleranță la lactoză, aspect confirmat în urma studiilor efectuate. Se poate consuma o cantitate redusă de lactate în cazul în care copilul suferă de intoleranță la lactoza, însă este recomandat să cereți sfatul medicului legat de acest aspect.

Masajul

Masarea ușoara a abdomenului poate remedia constipația cauzată de diferiți factori, ajutând copilul să aibă o defecație mai ușoară. Masarea blândă a abdomenului folosind uleiuri naturale ajută la stimularea peristaltismului intestinal mărind frecvența tranzitului intestinal, reduce disconfortul și induce o stare de relaxare.

masarea-abdomenului-ajuta-constipatia

Baia caldă

O baie caldă ajuta la relaxarea musculaturii anale și stimulează circulația sangvină iar materiile fecale se pot elimina mai ușor. Puteți pune în apă doua linguri de bicarbonat de sodiu și lăsați copilul să se relaxeze 10-15 minute.

Medicamente

De evitat administrarea de agenți sau substanțe cu efect laxativ fără indicația medicului. Se poate utiliza unul sau două supozitoare cu glicerină pentru a lubrifia scaunul tare făcându-l mai ușor de eliminat.
Dacă problema constipației nu se rezolvă, iar ea apare tot mai des, trebuie discutată cu un medic gastroenterolog pediatru.

Te-ar mai putea interesa si …

0 Comments