Termenul de infertilitate se referă la imposibilitatea obținerii unei sarcini de către un cuplu după un an de relație sexuală neprotejată. Acest termen de 1 an se reduce până la intervalul de 6 luni dacă femeia are vârsta peste 35 de ani.

Pentru multe cupluri infertilitatea este un subiect dureros, dar din păcate este o realitate care a devenit un adevărat fenomen social. Dacă în anii precedenți statisticile arătau că 1 din 6 cupluri nu puteau avea copii, Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit recent date și mai alarmante: între 20-25 % din populația aflată la vârsta reproductivă are această problemă medicală.

Cauzele Infertilității Feminine

infertilitatea_la_femei_424x450Cele mai întâlnite motive pentru infertilitatea feminină sunt:

 • Probleme ovulatorii care se manifestă prin ovulații reduse și anormale (oligo-ovulație) sau chiar ovulații absente (anovulație)
 • Dereglările hormonale pot duce la probleme în concepție. Acestea pot fi insuficiența de progesteron, insuficiența fazei luteale, nivel ridicat de estrogen, dezechilibrul hormonal la nivelul hipotalamusului, un nivel crescut de prolactină, tulburări tiroidiene sau excesul de hormoni masculini manifestat prin sindromul ovarelor polichistice.
 • Obstrucții tubare ce se manifestă prin tompe înfundate. Fiind un obstacol la acest nivel fecundația nu mai poate avea loc.
 • Endometrioza – creșterea necontrolată a endometrului (mucoasa care captusează pereţii interni ai uterului) în locuri în care nu ar trebui să existe.
 • Problemele uterine duc la o implantare dificilă a oului și menținere a sarcinii.
 • Boli genetice
 • Cauze inflamatorii – inflamațiile cronice care afectează trompele și uterul
 • Stilil de viață nesănătos– stresul, alimentația, băuturile acidulate, tutunul, alcoolul,droguri.

Studiile arată că și obezitatea este unul dintre factorii importanți care afectează atât fertilitatea feminină cât și pe cea masculină, explicațiia fiind că excesul de grasime determină probleme hormonale.

Cauzele Infertilității Masculine

Atunci când un cuplu încearcă timp de un an să obțină o sarcină și nu reușeste, primele investigatii trebuie să le facă bărbatul. În ultimii 25 de ani rata infertilității la bărbați a crescut alarmant de la 30 la 50 %, fiind un procent îngrijorător și greu de acceptat.

Cauzele masculine în principiu apar atunci când există o problemă la calitatea și cantitatea spermei.

 • Stilul de viață nesănătos prin consum exagerat de alcool, tutun, droguri sau steroizi anabolizanți. Bărbații vor trebui să evite cauzele care cresc temperatura de la nivelul scrotului  deoarece se poate altera procesul de formare a spermatozoizilor: băile lungi și fierbinți, sauna, încălzirea scaunului de la autoturism.
 • Medicamente precum antibiotice, chimioterapia, antihipertensive, unele medicamente antiepileptice, antidepresive și medicația psihotropă.
 • Problemele hormonale care pot afecta concentrația spermatozoizilor. Acestea pot fi afecțiunile tiroidiene, un nivel scăzut de testosteron, FSH crescut, prolactina în exces.
 • Infecții recurente ale tractului urogenital pot duce la scăderea concentrației și motilității spermatozoizilo, precum și bolile cu transmitere sexuală sau infecția cu virusul urlian (oreionul) pot reduce fertilitatea masculină.
 • Anomalii genetice
 • Disfuncții sexuale
 • Lucrul în mediul toxic cu expunere la plumb, arsenic, vopseluri și lacuri are un efect negativ asupra fertilității.
 • Varicocelul (dilatarea venelor spermatice)

Ce investigații va face bărbatul?

Analizele de laborator sunt foarte importante și trebuie să fie obligatoriu făcute atunci când se investighează infertilitatea masculină.Acestea sunt:

 • Spermograma aduce cele mai bune informații despre activitatea spermatogenetică analizând până în cele mai mici detalii lichidul seminal al bărbatului arătând numarul de spermatozoizi, mobilitatea si morfologia acestora.
 • Spermocultura este analiza ce permite identificarea agenților patogeni ce pot fi responsabili pentru infecții ale tractului genital.
 • Testul MAR se face pentru a determina prezența anticorpilor antispermatici care apar din cauza infecțiilor, unor obstrucții, sau din cauza traumatismelor, afectând bariera hamoto-testiculară. Chiar dacă  spermograma se află în parametrii normali, iar MAR testul este pozitiv este necesară fertilizarea in vitro, în acest caz nici inseminarea nu ajută.
 • Halospermul este o modalitate simplă, rapidă și eficientă care ajută la identificarea gradului de fragmentare a ADN-ului spermatic, analizând absența sau prezența unui halou la nivelul capului spermatic.
 • Testarea genetică se face în cazuri mai complexe cum ar fi azoospermia, criptozoospermia, în colaborare cu medici geneticieni.
 • Testarea bolilor cu transmitere sexuală
 • Efectuarea de dozări hormonale
 • Ecografie testiculară sau abdominală

Infertilitatea masculină are tratament medicamentos sau procedural. În cazul tratamentului procedural, în funcție de rezultatul analizelor efectuate, se apelează fie la inseminare intrauterină fie la fertilizare in vitro, în care spermatozoizii sunt puși în contact direct cu ovocitele  care au fost recoltate de la parteneră. În cazurile cu azoospermie (absența spermatozoizilor) se încearcă efectuarea unei biopsii testiculare cu extragerea unor porțiuni din țesutul testicular cu utilizarea spermatozoizilor găsiți în țesut și injectarea lor ulterioară la nivelul ovocitului.

Ce este de făcut în cazul infertilității?

Primii pași pe care ar trebui să-i facă un cuplu dacă timp de un an de relații sexuale neprotejate nu au reușit să obțină o sarcina sunt :

 • Să se adreseze medicului de familie, care acesta la rândul lui va trimite cuplul în funcție de vârsta femeii sau timpul mărit de concepere către un medic ginecolog sau către un medic specialist în infertilitate, iar bărbatul poate fi trimis către un medic androlog. De cele mai multe ori, abordarea infertilității presupune o muncă în echipă din partea medicilor.
 • Medicul va face cuplului analizele și investigațiile necesare. În cazul femeii, va începe investigatiile cu o ecografie transvaginală pentru a observa aspectul ovarelor, al uterului, apoi se va recolta culturi din colul uterin și din secreție deoarece o foarte mare patologie este dată de infecțiile cu transmitere sexuală. Pentru a urmări funcția ovariană, medicul va face dozări hormonale, monitorizări de ovulație, apoi va verifica permeabilitatea trompelor uterine.

După ce se pune diagnosticul de infertilitate, pasul următor este stabilirea metodei prin care femeia va rămâne însărcinată în mod artificial, în funcție de cauzele bolii medicul va știi dacă este indicată fertilizarea in vitro, inseminarea artificială sau injecția intracitoplasmatică cu spermă (ICSI)

Inseminarea artificială este cea mai simplă tehnică de reproducere asistată, aceasta fiind indicată atunci când problemele care determină infertilitatea sunt minore. Inseminările artificiale presupun obținerea embrionului în organismul feminin, practic aproape tot procesul se desfășoară natural după ce sperma partenerului a fost prelucrată în laborator. Pentru ca inseminarea să aibă succes trompele uterine trebuie să fie sănătoase, în caz contrar singura soluție rămâne fertilizarea in vitro.

Ferilizarea in vitro începe prin puncția ovariană ghidată ecografic, prin care se va recolta ovocitele. În aceeași zi cu puncția ovariană se va recolta sperma partenerului, ulterior urmând obținerea embrionilor în laborator

Pentru reușita unei proceduri contează foarte mult vârsta la care se fac aceste tehnici de reproduce umană asistată. De asemenea stilul de viață influențează foarte mult reușita, iar pe de altă parte fumatul, obezitatea, expunerea la radiații și pesticide duc la scăderea fertilității.

Este foarte important pentru cuplu suportul psihologic pentru că tratamentul poate fi de lungă durată iar unele cupluri obțin sarcina după ani de zile și pot intervinii stări depresive, probleme în cuplu, ajungându-se până la divorț. Pe de altă parte, s-a demonstrat că pshihicul influențează scoarța cerebrală care conduce și controlează fiecare proces fiziologic din organism, astfel reușita unei proceduri poate fi influențată dacă este tratată cu optimism. Contează foarte mult atitudinea pe care o are cuplul, iar atunci când pleacă cu teamă și îndoială de la început, lucrurile nu merg întotdeauna bine.

Cum putem preveni infertilitatea?

Cercetătorii susțin că în următorii 20-25 de ani prea puține cupluri vor reuși să conceapă pe cale naturală. Umanitatea s-a dezvoltat foarte mult și din păcate toate achizițiile făcute de specia umană au dus la o degradare profundă a organismului, ducând la incapacitatea de a procrea.

Pentru a preveni acest fenomen, orice femeie care a împlinit 21 de ani poate face analiza de sânge numită AMH (testul pentru dozarea hormonului anti-Mullerian) pentru a afla ce rezervă ovariană are. În funcție de rezultat va știi cum să-ți organizeze viața în continuare, astfel nu va ajunge în sitația în care își va dori un copil și va fi târziu având șansele  extrem de mici, ajutate chiar și de fertilizarea in vitro.

Tot pentru a preveni instalarea infertilității este foarte important ca stilul de viață să fie cât mai sănătos.