Cea mai frecventă modalitate de expirmare a copiilor mici este plânsul. Părinții nu au cum să evite acest lucru fiind modul lor de a comunica. Prin plâns atrag atenția, sugerând ca au nevoie de ajutor. În timp, vei învăța să deosebești tipurile de plâns și motivele lor.

copil_plangand_250x250

Care sunt cele mai frecvente motive pentru care copiii mici plâng?

 1. Colicile

Manifestate prin dureri de burtă și plâns, apar la majoritatea sugarilor începând de la 2-3 săpămâni și dispar până la 3-4 luni.

Colicile pot fi recunoscute prin plâns zgomotos și durabil, burtica bebelușului este tare și bombată, își încordeaza mâinile și își duc piciorușele la piept. Cauzele pentru apariția colicilor pot fi:

 • Probleme digestive
 • Exces de aer înghițit împreună cu laptele
 • Faptul ca mănână prea mult și prea repede
 • Intoleranță la lactoză
 • Alimentația mamei

Durerile din colică se pot ameliora prin:

 • Masarea blândă a abdomenului
 • O baie caldă
 • Se poate balansa bebelușul într-un scaun special sau într-un leagăn
 1. Apar dinții

plans_eruptie_dentara_300x374Dinții de lapte sunt dinți temporari în număr de 20 (8 incisivi, 4 canini, 8 molari) și apar în jurul vârstei de 4-8 luni. Incisivii inferiori sunt primii care apar, ei formându-se încă timpul perioadei intrauterine. Erupția dentară se manifestă prin stare de agitație inclusiv pe timpul nopții, iritabilitate,  hipersalivație [1], inflamarea gingiilor, lipsa poftei de mâncare și bineînțeles … plânssss.

Părinții îi pot ajuta pe cei mici să-și calmeze durerea prin medicamentele antipiretice, analgezice și antiinflamatoare potrivite vârstei.

Bebelușul este tentat să-și introducă degețelele în gură, de aceea este indicat ca părinții să-i ofere un inel de silicon cu care să se joace și să-l “ronțăie”.

De asemenea, alimentația va fi mai mult constituită din lapte si alimente lichide.

 1. Foamea

Dacă îi este foame, înainte să înceapă să plângă, el va face anumite gesturi cum ar fi să se întoarcă dupa sânul mamei atunci când este ținut în brațe, se foiește și va face gălăgie.

Atunci când plânge, mama va verifica dacă nu cumva copilului îi este foame. Este posibil ca acesta să nu se oprească imediat din plâns, dar este bine să fie lăsat să mănânce în continuare dacă vrea și se va opri din plâns atunci când este sătul.

 1. Durerea în gât

Durerea în gât apare din cauza unei inflamații produse de bacterii sau virusuri, la nivelul căilor aeriene superioare afectând faringele și laringele. Durerea în gât poate semnala o faringită virală, amigdalită streptococică sau varicelă, rujeolă, oreion. Se recomandă consultul medical pentru a indentifica sursa durerii și prescrierea unui tratament.copil_plangand_300x417

 1. Otita

Otita medie acută apare mai frecvent la sugar si copilul mic, fiind o complicație a unei răceli obișnuite. Otita se poate suspecta la un copil răcit cu febră persistentă, mai mult de 2-3 zile, asociată cu agitație si secreții purulente ce se scurg din ureche.

 1. Durerea de cap

Dacă cel mic prezintă dureri de cap și observați acest lucru este recomandat să mergeți cu el la medic pentru a exclude alte afecțiuni precum meningita. De obicei durerea de cap este asociată cu febra, apariția dinților sau probleme de vedere.

 1. Scutecul trebuie schimbat


Atunci când începe să plângă, verificați dacă scutecul bebelușului trebuie schimbat. Pe unii îi deranjează acest lucru și vor începe să plângă, însă pe alti copii nu îi incomodează scutecul murdar, el fiind cald.  plans_scutec_murdar_300x200

 1. Vor să fie ținuți în brațe

Copiilor le place să vadă fața părinților, să le simtă mirosul și să le audă vocile, de aceea mulți dintre ei vor să fie luați în brațe.  Părinții se vor întreba dacă nu cumva își răsfață prea mult copilul, însă nu se poate vorbi de răsfăț, în special în primele săptămâni.

 1. Sunt obosiți

Bebelușii vor plânge aparent fără motiv dacă pe parcursul zile au fost deranjați de anumiți factori cum ar fi zgomotul, lumina și inclusiv prea multe vizite care l-au copleșit. Astefl el va avea nevoie de un loc liniștit unde mama va încerca să-l adormă.

Trucuri care îi pot liniști pe bebeluși

 • Bebelușilor le place să se simtă în siguranță ca atunci cand se aflau în uter, de aceea este bine să fie înfășat și ținut pe umăr.
 • Tot în timpul perioadei intrauterine, fătul era obișnuit să audă diferite zgomote din organismul mamei și din afară. Din acest motiv bebelușilor le place zgomotul “alb”. Acesta este produs de aparatele electrocasnice precum aspiratorul, hota, foehnul sau mașina de spălat. Puteți folosi aceste aparate pentru a liniști copilul, sau puteți găsi pe YouTube filmulețe de câteva ore pe care să i le puneți atunci când este agitat.
 • Plimbatul prin casă îl poate liniști, precum și legănatul, plimbarea cu căruciorul sau mașina.

 

Resurse   [ + ]

1. salivă în exces