Perioada de graviditate şi naşterea copilului reprezintă o experienţă extraordinară. O nouă viaţă care vibrează în interiorul dumneavoastră este o minune, care nu poate fi descrisă în cuvinte. Aflând că sunteţi însărcinată este firesc să aveţi sentimente împărţite: bucurie de nedescris pentru că veţi deveni mămică, dar şi eventuale emoţii şi frică pentru o experienţă pe care o trăiţi pate pentru prima oară.

În timpul concepţiei aproximativ 300 de milioane de spermatozoizi pătrund în vagin, dar numai 1 penetrează membrană protectoare a ovulului şi îl fecundează. Din contopirea acestor celule se naşte o celulă nouă, zigotul, prima celulă a noii vieţi. Exact în momentul fecundării cromozomii ovulului şi ai spermatozoidului se combină, definind automat caracteristicile pe care le va moşteni embrionul de la cei 2 părinţi. Purtând materialul genetic a 46 de cromozomi (23 de la fiecare părinte) zigotul se divide în celule. La început în 2, apoi în 4, apoi în 8 etc. În ziua a 4a de la concepţie sunt create deja 32 de celule, morulă [1]. Până în cea de a7a zi, aproximativ se formează o grupare de celule, blastocistul, care adera la mediul ospitalier al uterului, unde se fixează.

Dezvoltarea Embironului

În medie, o saricina durează 40 săptămâni. Începutul ei se ccalculează de la prima zi a ultimei menstruații. Deci, dacă sunteţi gravidă în 4 săptămâni, embrionul are 2 săptămâni. Ca să calculaţi cu aproximație data naşterii, adăugaţi 40 săptămâni la prima zi a ultimului dumneavoastră ciclu.

Durata sarcini se împarte în 3 trimestre inegale.Primul durează până în săptămâna a 12a. Embrionul îşi dezvoltă rapid în această perioada toate organele şi ţesuturile şi se transformă într-o entitate umană în miniatură. Al doilea trimestru durează din săptămâna a 13a până în a 25a. În această perioadă funcţiile principale ale organismului fătului se dezvoltă şi se perfecţionează . În al treilea trimestru, din săptămâna a 26a până în săptămâna a 40a, fătul creşte semnificativ în greutate şi îşi dezvoltă funcţiile care îi vor premite să supravieţuiască după naştere.

Primele Bătăi ale Inimii

După fixarea blastocistului pe membrana uterului, au loc o serie de schimbări spectaculoase. Celulele stratului extern, numit și exoderm, se va dezvolta sistemul care va hrăni şi va menţine în viaţă embrionul, adică placentă şi pungă amniotica, iar celulele stratului intern, numit și endometru. se va forma embrionul.
La sfârşitul primei săptămâni, stratul intern creşte în volum şi evoluează în alte două straturi. Din primul, se va crea sistemul gastraintestinal. Din al doilea, vor lua naştere neuronii, care vor forma creierul şi şira spinării, şi celelalte epiteliale, care vor formă pielea. Prin urmare, sistemul nervos se dezvoltă în primele săptămâni de la concepție, când de obicei majoritatea femeilor nu știu că sunt însărcinate. Pentru a evita apariția anumitor anomalii congenitale, cum ar fi spina bifida, anencefalia sau “buza de iepure“, medicii recomandă femeilor care doresc să rămână însărcinate să ia suplimente de acid folic cu câteva luni înainte de a concepe. Mai multe despre avantajele acidului folic înainte de sarcină și cum influențează acesta viața viitorului copil puteți citi aici: https://www.bebestrumf.com/avantajele-acidului-folic-inainte-de-sarcina/

dezvoltare_embrion_5_mm_400x407La sfârșitul săptămânii a două, exodermul va formă încă un strat,mezodermul, din care se vor dezvolta celule care vor forma inima , plămânii şi toate organele interne ale embrionului. La sfârşitul săptămânii a 6 a , embrionul, de mărimea unui bob de orez, are deja formată o axa centrală, de-a lungul căreia se vor dezvolta toate organele. Capul, ca o picătură de formă neregulată, prezintă nişte pliuri care vor evolua caracteristicile fetei. Embrionul prezintă o coadă, care va dispărea în săptămâna 8, şi nişte prelungiri microscopice din care vor evolua mâinile şi picioarele.

Embrionul prezintă de-a lungul spinării o fantă, aceasta fiind canalul nervos timpuriu, din care vor evolua coloane vertebrală şi creierul. Două straturi adiacente de celule la fiecare capăt al său vor evolua anusul şi gura. Un tub, care porneşte de la gură şi se termină la coadă , reprezintă formaţiunea premergătoare sistemului digestiv. Inima o protuberanță sub cap , începe să bată deja din săptămâna a 5 a. Pe părţile laterale ale capului, embrionul prezintă două mici chisturi optice şi două denivelări din care vor evolua ochii şi respsectiv urechile . Pielea este încă transparenţă şi permeabilă petru lichide.

Până în săptămâna 9- dezvoltare în ritm rapid

embrion_marime_400x403Dezvoltarea emrbionului este , în această perioada , într-adevăr spectaculoasă. Apar oasele care vor formă caracteristicile fetei. Se disting nările microscopice, nasul, care este încă plat, şi se formează maxilarul superior şi mandibula. Există forme primitive ale dinţilor şi gingiilor. Ochii se deplasează pe partea laterală a capului spre partea interioară şi sunt acoperiţi de pleoape. Protuberanțele urechiilor se separă în părţi externe şi interne. Membrele superioare şi inferioare dezvoltă articulaţii. Se disting umerii, coatele ,încheietura şi degetele de la mâini care prezintă la capete pernuţe microscopice. La membrele inferioare se disting 3 segmente diferite: coapsă , gamba şi laba piciorului, unde se vor forma degetele. La nivelul pielii subţiri şi transparente încep deja să se formeze glandele sudoripare şi primele fire de păr.

Inima are valve, 4 încăperi şi bate cu 180 de pulsaţii pe minut. Sistemul digestiv se dezvoltă rapid, dar nu funcţionează deocamdată. Rinichii funcţionează la o treime din capacitatea lor şi elimină deja substanțe nocive din sânge. Plămânii se ramifică continuu sub formă de tuburi microscopice. Creierul îşi măreşte de 4 ori volumul şi se formează deja oasele cutiei cranieie , care îl protejează.

Între timp, cordonul ombilical, care la început era subţire, se dezvoltă că să facă legătură între placentă şi embrionul care se dezvoltă în continuare, dar încă nu este capabil să execute funcţiile de bază. După săptămâna a 9 a, embrionul trece de riscul de a dezvoltă o anomalie genetică.

Până în săptămâna 12 – o miniatură a fătului

embrion_saptamana_12_398x389Spre sfârşitul lunii a 3a embrionul este un om perfect în miniatură, deşi are un cap disproporțional de mare, ce reprezintă aproape o treime din lungimea totală a corpului. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul şi capul se dezvoltă mult mai rapid faţă de celelelalte organe. În această etapă fătul prezintă gâtul care îi sprijină capul şi îi ridică bărbia deja în formare, iar corpul se îndreaptă şi creşte în lungime. Ochii se apropie de poziţia lor definitivă, dar se menţin încă la o oarecare distanţă şi rămân acoperiţi de pleoape.

Urechile se deplasează din zona gâtului spre părţile laterale ale capului. Mâinile încep să se mişte necontrolat. Degetele de la mâini se disting foarte bine şi încep să le crească unghiile. Pielea este roşiatică şi transparenţă şi este permeabilă pentru lichidul amniotic. Inima embrionului bate acum cu 160 de pulsaţii pe minut, trimiţând sângele către toate organele.

Din săptămâna 10, medicul va putea să o asculte cu ajutorul dispozitivelor sensibile cu ultrasunete. Stomacul comunica cu gura şi intestinele. Se formează organele genitale externe, fără însă ca sexul copilului să poate fi despistat la ultrasunete. Oasele şi catilagiul se dezvolata rapid. Deşi oasele încep să se se întărească încă din perioada dezvoltării intrauterine, acest proces va continuă şi după naşterea fătului şi se vor fixă mult mai târziu, în adolescenţă.
De la acestă etapă şi până în săptămâna 20 fătul va evolua rapid şi îşi va perfecţiona funcţiile.

Până în săptămâna 16 – primele mişcări

ecografie_fat_sapt_16_400x306Deşi este foarte mic, măsurând abia 12 cm , fătul este de acum perfect format. La ecografie se disting unele caracteristici ale fetei, cum ar fi nasul şi gura. Muşchii feței sunt dezvoltaţi şi execută contracţii involuntare. Ochii rămân închişi, dar retina reacţionează la lumina care pătrunde prin peretele abdomenului. Oasele urechii interne se întăresc şi la urechile fătului ajung deja câteva sunete. Încep să îi crească sprâncenele şi genele, unghiile de la mâini, la fel că şi degetele care sunt separate între ele.

De asemenea degetele de la picioare sunt separate, dar unghiile nu vor creşte decât mai târziu. În această etapă fătul nu are deloc ţesut adipos subcutanat. Este atât de slab , încât prin pielea sa subţire şi transparenţă se disting ramificaţiile vaselor sanguine. Plămânii săi se dezvoltă, dar sunt încă imaturi şi tot oxigenul necesar provine din sângele placentei, care trece direct în sistemul său circular. O evoluţie foarte importantă este reprezentat de faptul că de acum creierul se află în legătură cu sistemul nervos şi sistmeul muscular, permiţând realizarea primelor mişcări coordonate. Acest lucru înseamnă că fătul începe să fie activ. Își strânge şi întinde degetele, mâinile şi picioarele şi îşi suge degetul mare.

Până în săptămâna 20- primii fluturaşi în pânatecele mamei

Acum, când fătul este în etapa de evoluţie, ritmul său de dezvoltare încetineşte pentru ca organele să se maturizeze diferenţiat. Accentul se pune acum pe dezvoltarea plămânilor, a sistemului digestiv şi a sistemului imunitar.

Ochii, încă închişi, acum se mişcă încet dintr-o parte în altă. Papilele gustative sunt complet dezvoltate iar în gingii s-au format primii dinţi. Fătul deschide şi închide gură şi scoate uşor limba. Aude, de altfel, sunele acute şi puternice, care-l fac să tresară. Cum sistemul său nervos şi cel muscular sunt dezvoltate, mișcările sale sunt mai vioaie şi mai coordonate. Pe piele apare un puf subţire incolor, pe care se ancorează sebumul embrionar, o substanţă coloidală secretat de către glandele sebacee. Această substanță funcționează ca un strat protector, pentru că pielea suprasensibilă a fătului să nu se înmoaie în lichidul amniotic.
Totodată, sub piele începe producţia de tetut adipos. Straturile de grăsime apar la nivelul gâtului, al pieptului şi al rinichilor și pe tot restul corpului. Că urmare, fătul pare puţin mai gras.

Organele sale genitale extrene s-au diferenţiat şi sexul fătului apare la ecografie. În această etapă, ovarele fetiţei conţin aproximativ şapte milioane de ovocite, care vor scădea la aproape 2 milioane ,la naştere. Totodată se dezvoltă mameloanele şi glandele mamare la ambele sexe.

Până în săptămâna 24 – primele imagini

Până în luna a 6a fătul capătă deja proporţii armoniase, aproape de cele pe care le are la naştere. Pielea sa este roşiatică şi cutată, deoarece încă nu are suficientă grăsime. Greutatea să în plus corespunde creşterii grăsimii de culoare cenuşie, care îi va ţine de cald în primele săptămâni după naştere.

saptamana_24_400x474Între cea de-a 22 a și cea de-a 24 a săptămâna, pleoapele se despart, ochii se dechid şi fătul îşi ridică privirea. Poate distinge unele umbre şi lumina roşie prin peretele abdomenului. Câmpul său vizual este de 20-24 cm, cât este şi câmpul vizual pe care îl are în uter. Sprâncenele şi genele sunt formate.

Mişcările sale devin mai agere , dă din picioare, strânge pumnii şi dă impresia că se ţine de cordonul ombilical. Celulele cerebrale care controlează gândirea conştientă se maturizează, iar simţurile sale devin mai acute. În plus, fătul îşi fomează un anumit program de activitate care se întrerupe cu programul de somn, de 16-20 ore.
Acum fătul răspunde la mângâierile mamei şi la sunetele externe. Recunoaşte, chiar dacă ajunge slab la urechile sale , vocea tatălui său şi arată o preferinţă specială pentru muzică şi melodii. Vocea mamei îi este foarte familiară , precum şi sunetele din corpul mamei şi anume, zgomotul , suntetul răsuflării, fluxul sanguin şi bătaia ritmică a inimii mamei.
Toate organele sale s-au dezvoltat şi funcţionează acum normal, cu excepţia plămânilor, care sunt încă plini de lichid amniotic şi va fi nevoie de încă vreo câteva săptămâni pentru că aceştia să se maturizeze. Această este motivul pentru care, dacă copilul se va naşte prematur, adaptarea și supraviețuirea în mediul extern va fi dificilă şi în principiu acest proces durează până la 8 ani după naştere. Mai multe informații despre clasificarea nou-născuților prematur și caracteristicile lor le puteți citi aici https://www.bebestrumf.com/clasificarea-nou-nascutilor-prematuri/

Până în săptămâna 29- exerciţii pentru respiraţie

Dacă copilul se va naşte în această lună este considerat prematur. Deşi nu are multe şanse de supravieţuire, el are nevoie de suport artificial deoarece plămânii săi sunt încă imaturi. Majoritatea alveolelor sunt deja dezvoltate, dar celulele plămânilor încă nu au produs suficient surfactant, acest deficit ducând la sindromul de detresă respiratorie.

Creierul a crescut semnificativ iar fibrele nervoase sunt acoperite de o teacă protectoare de grăsime. După această evoluţie mesajele nervoase se transmit mai rapid, crescând capacitatea fătului de a învaţă şi de a face mişcări mai complicate.
Pe măsură ce fătul creşte, spaţiul său disponibil în punga amniotică se reduce treptat. Acest lucru îi pot provoca mamei senzaţii de durere.
Mama poate deja să simtă capul care creşte în pântecele ei, palpandu-şi burtă cu mâna. Dacă simţiţi că fătul sughite, este pentru că îşi ridică şi îşi coboară toracele, pregătindu-şi plămânii pentru respiraţie. Dar în această fază nu are nevoie să respire normal deoarece primeşte tot oxigenul necesar de la placentă, care munceşte continuu oferindu-i fătului oxigenul, substanțele nutritive şi anticorpii necesari dezvoltării.

Până în săptămâna 35- un făt matur

gravida_saptamana_35_400x400Fătul este de acum perfect format iar organele sale s-au maturizat, cu excepția plămânilor, care încă se dezvoltă. Datorită ţesutului adopos care se formează sub piele, pliurile de pe corpul său se întind şi capătă culoarea rozalie. Dar fătul are nevoie de mai multă grăsime că să-şi poată păstra temperatura corpului când se va naşte. La acest moment este posibil că fătul să aibă şi păr pe cap.
În această etapă, reacţia să la diverşi stimuli este mai promptă. Acesta clipește des ochii și percepe schimbările de lumină. Studiile arată că fătul își dezvoltă și simțul gustului, care devine mai fin şi arată preferința pentru anumite substanțe din lichidul amniotic, în special faţă de cele dulci. Sistemul său imunitar este încă imatur şi primeşte anticorpii IgG de la mamă prin placentă. După naştere el va primi anticorpi prin laptele matern. Dacă copilul se naşte în acest moment, el are mari şanse de supravieţuire.

Testiculele băiatului încep să coboare în scrot, iar ovarele fetiței vor ajunge după naştere în poziţia lor definitivă. În acestă etapă intestinele sunt pline de o materie verde-maronie, numită meconiu, ce este alcătuit din bilă şi celulele intestinale. Meconiul va reprezenta prima defecație a bebelușului după naştere, iar în cazuri rare în lichidul amniotic.

Fătul înghite în continuare şi urinează lichid amniotic în cantităţi mari, care, puţin înaintea naşterii, poate atinge la 500 de ml. Astfel primeşte substanţe nutritive necesare pentru maturizarea plămânilor şi totodată îşi pregătesste sistemul gastrointestinal pentru funcţionarea de după naştere.
Acum, când spaţiul în punga amniotica este foarte limitat, fătul se cuibăreşte strâns iar activitatea sa este limitată. Este chiar posibil să se întoarcă cu capul în jos şi să ia poziţia pentru naştere, numită și prezentație craniană.

Până în săptămâna 40-gata să descopere lumea

Din săptămâna 37 fătul este considerat matur pentru a se naşte. Aceste ultime săptămâni din viaţa sa intrauterină sunt dedicate acumulării ţesutului adipos subcutanat. Astfel fătul devine mai plinuţ iar pielea devină mai fină şi mai moale. Puful va cădea, dar pielea este acoperită în continuare de sebum embrionar.
Unghiile de la mâini şi de la picioare au ajuns la vârfurile degetelor şi pot fi proeminente. Acesta este motivul pentru care unii copii se nasc cu zgârieturi pe faţă. Ochii fătului sunt albaştrii, dar cel mai probabil îşi vor schimbă culoarea după naştere.

Testiculele băiatului au coborât în scrot iar la fetițe labiile vaginului s-au apropiat între ele. Plămânii îşi închie dezvoltarea embrionară. Fătul produce acum un hormon numit cortizol, care-i va pregăti plămânii pentru prima respiraie de după naştere. Inima să bate cu 140-160 de bătăi pe minut.

Oasele cutiei craniene sunt lipite între ele dar nu sunt încă sudate întrucât craniul trebuie să fie menţinut elastic pentru a putea fi uşor comprimat la ieşirea sa din vagin. Unele regiuni din creştetul capului aşa numitele fontanele, vor rămâne moi încă multe luni după naştere.

nou_nascut_400x273

Resurse   [ + ]

1. Stadiul I din evolutia embrionului, în perioada căreia acesta are formă de mură.