Diabetul în sarcină sau diabetul gestațional este o boală care se traduce printr-un nivel prea ridicat de zahăr în sânge (glicemie). Această formă de diabet apare în luna a șasea de sarcină la circa 5-6% dintre femei și dispare după naștere în aproape 60 % dintre cazuri. La restul, acesta se transformă în diabet de tip 2 după naștere.

Efectele Sarcinii Asupra Diabetului

Verificarea valorii glicemiei in timpul sarcinii in cazul diabetului gestationalDatorita factorilor hormonali, sarcina are un efect diabetogen modificând tabloul biologic al diabetului zaharat preexistent sarcinii. Diabetul apare în momentul în care există o dereglare a producerii de insulină. În acest context, este necesară o reevaluare a tratamentului utilizat până la debutul sarcinii. Fabricat de către pancreas, acest hormon permite zahărului să intre în celulele organismului care au nevoie de el pentru a putea funcționa. Dacă insulina nu-și mai face treaba, zahărul rămâne în sânge și provoacă o acumulare de substanțe toxice, de unde și riscul de comă. De menționat că insulina nu traversează bariera placentară, glucoza însă da.

Sarcina acționează diferit asupra diabetului în funcție de perioadele evoluției sarcinii, travaliului, nașterea, perioada postpartum.

Primul Trimestru de Sarcină

În această perioadă, schimbările metabolice sunt mai puțin pronunțate, vărsăturile și apetitul scăzut duc la scăderea glicemiei, hipoglicemiile pot fi frecvente, chiar severe. În primul trimestru, necesarul de insulină poate scădea.

Al Doilea și al Treilea Trimestru de Sarcină

dulciuri_diabet_sarcina_300x300În a doua jumătate a sarcinii se instalează rezistența la insulină, ceea ce va necesita o suplimentare a dozei de insulină. În această perioadă se poate instala dezechilibrul metabolic. Un factor vulnerabilizant important este reprezentat de infecții.

Travaliul

Acesta presupune un consum crescut de glucoză, de aceea se va institui perfuzie cu glucoză pentru a acoperi necesarul.

Postpartum

După naștere necesitățile de insulină ale organismului scad.

Efectele Diabetului Asupra Gravidei

 • Hipertensiune arterială indusă de sarcină (HTAIS)
 • Cantitate mărită de lichid amniotic ( hidramnios)
 • Infecții urinare
 • Avort și naștere prematură
 • Retinopatie

În cazul diabetului zaharat insulino-dependent (DZID) preexistent sarcinii, gravida este expusă riscului de acidocetoză diabetică ( prezență în exces de corpi cetoni), responsabilă de 20 % din morțile fetale în uter.

Efectele Diabetului Asupra Fătului și Nou-născutului

 • Anomalii congenitale, frecvente malfornații cardiace și  ale sistemului nervos central
 • Prematuritate
 • Moarte intrauterină a fătului în ultimele 4-8 săptămâni de sarcină
 • Greutate mare la naștere (macrosomie) care duce la o naștere dificila, din cauza distociei de umeri. [1]
 • Detresă respiratorie reprezentat de dificultatea de a respira
 • Valori scăzute ale concentrației de glucoză (hipoglicemie) și calciu (hipocalcemie) din sânge

Cauza Declanșării Diabetului Gestațional

Obezitea este un factor declansator diabetului in timpul sarciniiToate viitoarele mame rezistă insulinei. Acest lucru se datorează unei interacțiuni între hormonii de sarcină și sensibilitatea celulelor la acțiunea insulinei. În majoritatea timpului, pancreasul se adaptează și fabrică mai multă insulină. Dar, la pacientele care suferă de obezitate sau care au antecedente familiale de diabet 2, panceasul nu reușesște să se adapteze situației, iar ele vor suferi de un diabet gestațional.

Factori de Risc

 • Antecedente familiale de diabet zaharat
 • Antecedente de macrosomie ( greutate la naștere mai mare de 4000g)
 • Vârsta înaintată a gravidei
 • Obezitate
 • Creșteri rapide în greutate
 • Prezența glucozei în urină (glicozurie)

Conduita Terapeutică

În caz de Diabet Zaharat Preexistent Sarcinii

Programarea Sarcinii

În cazul unui diabet preexistent, sarcina  trebuie programată cu trei luni înainte de conceperea fătului. Chiar înainte de a renunța la metoda contraceptivă, o femeie cu diabet va trebui să efectueze un control complet. Este vorba în primul rând, despre verificarea glicemiei și de obținerea unui echilibru. Acest lucru necesită o disciplină riguroasă viitoarea mamă fiind nevoită să-și controleze nivelul de zahăr înțepându-și degetul (glicemie capilară) de șase ori pe zi, plus consultație la medicul diabetolog la 2 săptămâni.

În cazul unui dezechilibru, tratamentul cu insulină va fi intensificat până când glicemia se apropie ,  cât mai mult posibil, de nivelul normal. Tratamentul constă în trei sau patru injecții zilnice cu insulină sau în instalarea unei pompe subcutanate.

Pe lângă controlul glicemiei, viitoarea mamă va trebui să efectueze o verificare oftalmologică și o dozare urinară a albuminei. De fapt, afectarea retinei (retinopatia) sau a rinichilor sunt complicații foarte posibile în caz de diabet. Mai mult, pacienta va trebui să-și ia tensiunea arterială și să facă o electrocardiogramă pentru a verifica dacă nu suferă cumva de o insuficiență coronariană și dacă riscă o problemă cardiacă. Toate aceste analize se fac, de obicei, într-o singură zi. Câteodată, însă, este nevoie de o săptămână de spitalizare.

Atunci când programează sarcina, pe lângă controlul nivelului de glucoză din sânge, viitoarea mămică trebuie sa ia suplimente de acid folic. Avantajul acidului folic înainte de sarcină este că scade riscul de apariție a malformaților congenitale, acestea dezvoltându-se de obicei în primele săptămâni de sarcină, atunci când mama nu știe că este însărcinată.

Supravegherea Sarcinii

Sarcina trebuie urmărită îndeaproape de un medic specialist, dar și de un obstetrician. Viitoarea mămică va trebui să meargă la medicul specialist în diabet o dată pe lună. Este esențial să ajungeți la un bun echilibru glicemic, deoarece o hiperglicemie cronică prezintă un risc mortal pentru făt sau îi expune la malformații. Acestea pot apărea chiar din primele trei săptămâni de întârziere a menstruației. Imediat ce se ajunge la un echilibru glicemic, sarcina se dezvoltă normal.

Se urmăresc:

 • Glicemia capilară de dimineață, înainte și după masă, iar valorile obținute se vor nota în carnet și le va arăta medicului la următoarea consultație. Dacă nivelul glicemiei nu se încadrează în parametrii normali și nu poate fi menținut, gravida este spitalizată până la ameliorarea glicemiei.
 • Controlul analizei hemoglobinei glicate (HbA1c) la fiecare 2 luni, oferind astfel o măsurare a nivelului glicemic, fără a ține cont de ciclul de 24 ore al proceselor biochimice și fiziologice din organism, regim și alte schimbări trecătoare ale concentrației de glucoză din sânge.  [2]
 • Surprinderea și tratarea promptă a tuturor infecțiilor urinare.
 • Ecografie: ecografie de prim trimestru pentru depistarea defectelor de tub neural și alte anomalii fetale. Ecografiile uzuale sunt suficiente pentru a controla sănătatea bebelușului dumeavoastră. Totuși , se poate opta pentru încă o ecografie cardiacă pentru a verifica dacă i s-a îngroșat inima. De fapt, zahărul în exces produs de mamă traversează placenta iar bebelușul riscă să se îngrașe. Un control al echilibrului glicemic este singurul mod prin care acest lucru poate fi evitat.
 • Monitorizarea bătăilor cordului fetal cu ajutorul testului non-stres efectuat bisăptămânal, începând cu 32 săpt. și până la naștere.
 • Greutatea
 • Tensiunea arterială
 • Examen al fundului de ochi în trimestrul 1 și 2 care evaluează interiorul ochiului
Nașterea

analize_diabet_gestational_300x300Va fi programată la 38-39 de săptămâni de sarcină pentru evitarea morții fetale intrauterine, dar și a distociei de umăr a feților cu greutate mare. Distocia se referă la dificultate în coborârea bebelușului către cervixul dilatat în timpul travaliului, făcând nașterea dificilă.

Nașterea nu este provocată în cazul diabetului gestațional bine echilibrat prin regim, iar bebelușul nu este supraponderal.

Alegerea căii de naștere trebuie individualizată, iar statisticile arată că 40 % dintre gravidele cu diabet de tip 1 nasc prin cezariană. În cazul diabetului gestațional, majoritatea gravidelor nasc normal, cu un analgezic local, cu excepția cazului în care fătul este supraponderal.

Neonatologul participă la naștere, urmând să aplice nou-născutului o perfuzie cu glucoză tamponată cu insulină pentru evitarea hipoglicemiilor. Riscul de transmitere a bolii la copil este foarte mic, diabetul neonatal fiind foarte rar. În caz de diabet de tip 2, boală ereditară, copilul riscă să-l dezvolte mult mai târziu, la vârsta maturității. Așadar, este preferabil să i se supravegheze alimentația și să fie îndreptat spre o activitate sportivă.

Postpartum

Dozele de insulină vor fi rapid reduse. Supravegherea glicemiei capilare este obligatorie până la reluarea unei alimentații normale ( reluarea tranzitului intestinal) și stabilirea unei doze constante de insulină. Riscul ridicat de hipoglicemie trebuie avut în vedere în această perioadă, mai ales dacă lăuza alăptează. Alăptarea este permisă la diabetice, dar cu o doză calorică crescută cu 700 cal/zi și cu o doză de insulină modificată în consecință.

Medicamentele antidiabetice orale nu sunt permise pe parcursul alăptării.

Contracepția poate fi prin prezervativ sau sterilet, iar pilule permise vor fi numai cele cu progestativ.

În caz de diabet zaharat gestațional

Supravegherea obstetricală și nașterea sunt identice celor din diabetul zaharat preexistent.

regim_diabet_gestational_368x400Diferența constă în abordarea terapeutică, întâi încercând menținerea unor glicemii printr-un regim alimentar adaptat și supravegheat strict, de către un diabetician. Acest regim nu pune în pericol creșterea copilașului pentru că se axează pe o reechilibrare a aportului zilnic. În 10 % dintre cazuri, este nevoie de una sau două injecții cu insulină. Viitoarea mamă trebuie, în această situație, să-ți controleze nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, aceasta este sfătuită să recurgă la mișcare în timpul sarcinii ținând cont de sporturile permise.

Dacă glicemiile a jeun se mențin ridicate între 29-34 săptămâni, se va iniția tratament cu insulină, cu aceeași educare și supraveghere ca și în cazul diabetului zaharat preexistent.

Resurse   [ + ]