Sarcina, în special prima, presupune o schimbare radicală în viaţă femeii și pentru că formaţi o familie, venirea copilului pe lume va schimba echilibrul existent, tabieturile zilnice şi relaţia cu partenerul. Chiar dacă aţi programat să rămâneţi însărcinată sau doreaţi să aveţi un copil, o să simţi tulburări sentimentale şi emoţii contradictorii pe durata sarcinii.

Dar cele nouă luni de zile de sarcină vă dau timp suficient şi o ocazie nemaipomenită să vă pregătiţi fizic, psihic şi spiritual pentru maternitate. Întâmpinaţi dinamic această perspectivă, ca pe o nouă provocare în viaţă și ca pe o ocazie fantastică de a trăi noi sentimente şi noi experienţe.

Schimbări Emoționale

Schimbările psihologice bruşte vă vor surprinde pe toată durata sarcinii în mod sigur. Fiind entuziasmată la gândul că sunteţi gravidă, pe neaşteptate şi fără motiv, puteţi să intraţi în panică, să deveniţi depresivă sau să începeţi să plângeţi fără să vă puteţi opri. Este posibil să vă chinuie remuşcările sau teama ca nu cumva starea dumneavoastră emoţională să aibă efecte negative asupra copilului.

Această tensiune psihologică este o experienţă obişnuită în timpul sarcinii, fără să însemne totuși că este trăită de toate viitoarele mămici cu aceeaşi intensitate. Cauza principală a acestor stări sunt progesteronul şi estrogenul care vă fac extrem de sensibilă. Influenţa lor este mai intensă în primele 12 săptămâni, scade la mijlocul perioadei de sarcină şi creşte din nou în ultimul trimestru.

Aceste sentimente contradictorii nu se datorează, probabil, doar factorului hormonal. Eventuala lipsă de suport din partea partenerului sau a anturajului, teama pentru momentul nașterii, grija faţă de sănătatea fătului şi lipsa de siguranţă pe care v-o provoacă responsabilităţile viitoare sunt adesea o sursă de stres. Pe deasupra, greţurile, senzaţia de epuizare şi alte simptome ale sarcinii îngreunează probabil starea psihologică şi vă reduc entuziasmul.

Aceste reacţii sunt absolut normale şi nu trebuie să vă fie ruşine sau să aveţi remuşcări. Oricât de vulnerabilă vă simţiţi, nu vă închideţi în sine. Exteriorizați exact ceea ce simţiţi şi împărtăşiţi-vă temerile cu persoanele familiare şi dragi, în special cu partenerul de viaţă. Purtaţi o discuţie deschisă cu el şi explicații ce se întâmplă exact şi de ce. O să vă simţiţi mai uşurată, iar el vă va înţelege mai bine nevoile.

Schimbări Fizice

Multe femei se bucură de schimbările care au loc în corpul lor, de sânii bogaţi şi de burta rotunjită. Senzaţia viitoarei maternităţi le umple de putere şi le dăruieşte o senzaţie extraordinară de împlinire. Majoritatea, totuşi, nu se împacă uşor cu imaginea lor. Se simt prost pentru kilogramele în plus şi cred că nu mai sunt dorite de către partenerul lor.

Adevărul este că trupul femeii este perfect proiectat pentru sarcină şi pentru a aduce pe lume o nouă viaţă. Deşi suportă multe schimbări pe durata sarcinii, după naştere şi alăptare revine ca printr-un miracol la starea lui normal anterioară. Pe deasupra, mulţi bărbaţi, în diferite culturi, consideră gravidele foarte senzuale.

Necesitatea Unui Stil de Viață Sănătos

Bucuraţi-vă de privilegiul de a fi însărcinată şi aveţi încredere în capacitatea fizică a corpului dumneavoastră de a se schimba şi a se adapta la nevoile fătului. Experiența maternităţii este ocazia excelentă de a vă descoperi corpul şi posibilităţile fantastice pe care le ascunde. Dacă aveţi un respect de sine crescut şi vă îngrijiţi forma fizică prin exerciţii frecvente şi printr-un regim alimentar echilibrat, veţi simţi o stare fizică unică şi veţi arăta mai frumoasă ca oricând, fapt ce nu va trece neobservat de partenerul de viaţă.

regim_alimentar_sanatos_sarcina_400x400

Regimul alimentar echilibrat, excerciţiile fizice frecvente, odihnă şi o atitudine pozitivă influenţează benefic sarcina şi fătul. Obiceiurile sănătoase o să va facă să va simţiţi mai puternică. De asemnea, veţi dărui corpului excesul de putere fizică de care are nevoie pentru naştere şi flexibilitatea de a-și recupera mai rapid forma pe care o avea înaintea sarcinii. Importanța mișcării în timpul sarcinii este de necontestat, dar va trebui sa ţineţi cont de faptul ca nu toate activitaţile sportive vor fi permise.

importanta_miscarii_sarcina_400x601

Îngrijirea sânilor

În afară greutatiii în plus şi a abdomenului mărit, care sunt semnele vizibile ale gravidităţii, sarcina vă va influenţă în diferite moduri formă sânilor, sănătatea pielii, a părului şi a gingiilor, deci va fi nevoie de o adaptare la schimbările dictate de nouă situaţie hormonală.

Când glandele sânilor cresc semnificativ, pregătindu-i pentru alăptat, un sutien elastic din bumbac este necesar ca să susţină greutatea şi pentru a evita piederea elasticității ţesuturilor. Exerciţiile simple pentru tonifierea sânilor sunt benefice şi va trebui să le repetaţi zilnic.

Dacă sânii secretă, va trebui să fie curăţaţi de crusta care se formează cu apă călduţă. Folosiţi zilnic o cremă hidratanată recomandată de către medic că să mentintineţi elasticitatea pielii.

Dacă mameloanele sunt plate sau ombilicate, lucru pe care medicul îl va observă de îndată, puteţi să le pregătiţi pentru alăptat prin a le trage uşor cu indexul şi degetul mare şi prin a le răsuci din când în când. La fel, în al treilea trimestru de sarcină, tampoanele protectoare pentru sâni le vor ajuta să iasă în relief. Nu se recomandă spălarea mameloanelor cu săpun pentru a nu altera stratul natural de grăsime care le protejează de infecții.

Îngrijirea Pielii

Hormonii sarcinii vă fac pielea mai strălucitoare şi suplă, dar se poate să aibă şi efect opus. Nu este deloc imposibil să prezinte acnee, îngrăşare şi pete sau o piele uscată exagerat. În funcţie de textura pe care o va căpăta tenul, va trebui să vă procuraţi produsele corespunzătoare pentru îngrijirea feței. Pentru un ten gras folosiţi o loţiune antiseptică şi evitaţi cosmeticele care conţin uleiuri. Dacă aveţi pielea uscată, nu folosiţi săpun pentru că reduce grăsimea naturală a tenului. Uleiurile pentru baie vă vor menţine pielea elastică, dar să nu rămâneţi în apă prea mult timp, că să nu se deshidrateze.

Nu este recomandat să luați pastile pentru acnee pentru că pot fi periculoase pentru făt, iar înaine de a alege un produs de îngrijire este recomandat să consultaţi un medic dermatolog. Tenul îşi va recapata textura de dinainte, în câteva săptămâni după naştere.

Nivelul crescut al hormonilor tulbură echilibrul proteic al pielii şi o face mai subţire decât era de obicei. În combinaţie cu creşterea în greutate, care impune întinderea pielii şi din cauza ruperii ţesuturilor, se creează vergeturile, care apar la 90% dintre gravide. Vergeturile nu au legătură cu dimensiunea abdomenului ci cu conţinutul de colagen al pielii. Pentru a preveni apariția lor, aveţi grijă să luaţi în greutate treptat şi să vă hidrataţi pielea abdomenului cu un unguent bogat în vitamina E, care menţine pielea elastică. Suplimentele cu vitamina E îmbunătăţesc de asemenea elasticitatea pielii. Vergeturile, dacă sunt recente, au o culoare mai închisă, iar dacă sunt vechi au o culoare mai deschisă spre alb. Dezavantajul este că ele nu vor dispărea complet după sarcină.

Excesul de estrogeni creşte producţia de malanină în corp, făcând pistruii, aluniţele, semnele pe care eventual le aveaţi din naştere, să devină mai vizibile. Probabil se vor închide la culoare unele mici regiuni de pe faţă, de pe frunte sau nas. Este vorba de aşa-zisa mască a sarcinii, care dispare după naştere. De-a lungul abdomenului, de la buric la simfiza pubiană, va apărea o linie închisă la culoare, linia neagră, care dispare treptat după naştere. Lipsa acidului folic intensifică fenomenul colorării. Deci îmbogăţiţi-vă dietă cu alimente care conţin această vitamină. Evitaţi de asemnea expunerea la soare şi utilizaţi cremă antisolară cu grad de protecţie mare.

 

Telangiectaziile sunt vase subţiri şi microscopice din piele, care se dilată sub acţiunea estrogenilor sau se rup sub presiunea exagerată pe care o exercită sângele asupra vaselor capilate. Apar de obicei la nivelul obrajilor şi dispar după sarcină. Ca să reduceţi posibilitatea de apariție, protejaţi-vă faţa de frigul puternic şi de călduri intense.

Îngrijirea părului

Părul are un ciclu fiziologic de dezvoltare şi cădere. Pe durata sarcinii părul nu mai cade şi veţi constată că devine mai bogat şi strălucitor. La câteva luni după naştere, când faza căderii părului se reactivează, veţi avea o cădere dar mai intesă. Este părul pe care l-aţi fi pierdut în mod normal în cele 9 luni de sarcină. Nu fiţi îngrijorată de pierderea părului. Acesta îşi va regăsi foarte repede ritmul normal de creştere. În ceeea ce priveşte vopseua de păr, deşi nu s-a demonstrat că dăunează fătului ar fi de preferat să le evitaţi din primul trimestru de sarcina. Dacă după această perioada doriţi să vă vopsiţi părul, aveţi grijă ca mereu să purtaţi mânauşi şi încăperea să fie aerisită bine ca să nu fiţi expusă continuu substanţelor chimice sau toxice.

Îngrijirea orală

Nivelul înalt de progesteron face ca gingiile să fie mai sensibile, fiind predispuse la sângerări şi infecţii. Îngrijiţi-vă igienă orală folosind o perie mai moale şi aţă dentară şi continuaţi vizitele frecvente la dentist pentru control şi curăţire. Evitaţi preparatele din zahăr şi dulciurile.

Activitatea sexuală pe durata sarcinii

Nu este contraindicată dacă sarcina decurge normal. Chiar poate să aibă efecte benefice. Vă legaţi mai mult de partenerul de viaţă, vă relaxați şi simţiţi că în afară de viitoarea mamă sunteţi şi o femeie senzuală.

Părerea conform căreia sexul poate dăuna fătului este greşită. Fătul, prefect protejat de lichidul amniotic şi de muşchii puternici ai uterului, rămâne nevătămat chiar şi după o penetrare mai adâncă. Dacă începe să dea din picioare puţin mai tare după orgasm, acest lucru se datorează pentru că inima mamei bate mai tare şi nu pentru că ar înţelege ce se întâmplă şi ar simţii durere. Fătul nu riscă nici infecţii, deoarece colul uterin este sigilat de o mucoasă densă, care împiedică intrarea bacteriilor. Fiecare caz este totuşi deosebit, de aceea consultaţi-vă în prealabil ginecologul. Medicul o să vă recomande să evitaţi dacă:

  • aveţi antecedente de avort;
  • aveţi antecedente de naştere prematură;
  • prezentaţi o hemoragie nejustificată;
  • aveţi placentă jos inserată;
  • prezentaţi o ruptură a membranelor embrionare.

Libidoul în Timpul Sarcinii

Sexul in timpul sarciniiLa multe femei dorința erotică creşte vertiginos pe durata sarcinii. Prin circulaţia crescută a sângelul în regiunea pelvica, labiile vaginului se dilată, devin foarte sensibile la atingere şi se excită mult mai uşor. Secreţiile vaginale sunt mai bogate, drept urmare penetrarea este mult mai uşoară şi plăcută. În multe cazuri femeile ajung pentru prima dată la orgasm sau la orgasme mulitiple în timpul sarcinii.

Unele femei, totuşi, găsesc jenante dilatarea organelor lor genitale şi simt durere sau au o senzaţie de greutate după orgasm. Este de asemenea posibil să simtă dureri intense din cauza contractiilor uterului pe durata contactului sau după orgasm. Atunci actul sexual devine mai puţin plăcut. În primele luni de zile amețelile, creșterea în greutate şi sensibilitatea sânilor, precum şi încărcătură emoţională pe care o trăiesc unele femei pot diminua dorinţa erotică. Sperma conţine o substanţă care maturizează colul uterin şi provoacă dilatarea sa. În ultima etapă a sarcinii există însă posibilitatea ca această substanţă să dea semnalul pentru naştere. În cazul unei sarcini normale, totuşi, acest lucru este imposibil. Colul uterin se va dilata numai atunci când este gata. Spre sfârşitul sarcinii poate cauza mici contracţii, care durează aproximativ o jumătate de minut. Nu este vorba de contractile normale ale naşterii.

Schimbările din corp vor modifică , bineînţeles, şi obiceurile sexulae. Unele poziţii vor devenii mai inconfortabile şi va trebui să adoptaţi altele noi, care vor asigura confort mişcărilor şi nu vor exercită presiune asupra abdomenului. Dacă totuşi contactul sexual este dureros sau nu aveţi dorinţă sexuală, explică-i cu sinceritate partenerului ce se înatâmplă ca să nu simtă că îl refuzați sau că v-aţi pierdut interesul erotic pentru el. Nu este exculus ca el să se abţină de la actul sexual de teamă să nu facă rău partenerei sau fătului.