Îngrijirea Viitorului Buric de Acasa | Bontul Ombilical

nou_nascut_cordon_ombilical_400x300

Scris de Echipa Bebe Strumf

Updatat la 29.10.16

Ce este cordonul ombilical?

taierea_cordonului_ombilical_321x400Cordonul ombilical este o prelungire a pielii  cu deschidere în abdomenul copilului care face legătura între făt și placentă, având rolul de a transporta oxigenul și nutrienții necesari creșterii și dezvoltării de la mamă, dar și de a trimite dioxidul de carbon și rezidurile înapoi la aceasta.

Dupa naștere, cordonul ombilical își va pierde rolul, micuțul fiind acum separat de mamă își va începe viața  putând să respire și să își procure singur oxigenul. Astfel, cordonul ombilical va fi secționat printr-o manevră nedureroasă și prins aproape de piele cu o clemă de metal sau plastic oprind circulația sângelui, foarte de bogată la acest nivel, rămânând așa-numitul bont ombilical care are în jur de 2 centimetri, viitorul buric al copilului.

La bebelușii născuți natural bontul se va usca și va cădea în aproximativ 5-12 zile, iar la cei născuți prin cezariană 12-15 zile, dar în funcție de grosimea lui se aceepta și o perioadă de până la 20-22 de zile.

Îngrijirea bontului ombilical

După ce proaspăta mămică s-a întors acasă cu cel mic, una din noile îndatoriri este și aceea de a avea grijă și de a supraveghea evoluția viitorului buric, acesta având nevoie de multă atenție deoarece poate fi o cale de intrare pentru microbi.

Ce trebuie să facă proaspăta mămică ?

  1. Spălarea pe mâini este obligatorie de fiecare dată înainte să atingă cordonul ombilical. Igiena copilului se face pe masa de înfășat, alegând produsele potivite.
  1. Este foarte important să se păstreze zona din jurul bontului ombilical cât mai uscată, fiind recomandată expunerea la aer a buricului ori de câte ori este posibil, acest lucru reducând timpul necesar vindecării. Nu este necesar să se pună plasture pe aceea zonă, pielea  nou-născutului fiind sensibilă și poate dobândi alergii.

Nu este indicat să se facă baie completă în cădița nou-născutului, decât după ce bontul a căzut și rana s-a vindecat. Până atunci se recomandă toaleta parțială, spălând câte o porțiune din corp și evitând zona vizată.

  1. La fel de important este să se păstreze zona din jurul bontului ombilical curată prin tamponarea rănii de mai multe ori pe zi, recomandat seara și dimineața. Este indicat să se tamponeze ușor, prin mișcări circulare baza bontului ombilical cu comprese sterile înmuiate în apă fiartă și răcită, ser fiziologic, cloramină sau alcool sanitar 70º. Mămicile vor avea mare grijă unde vor pune soluția de curățare, aceasta fiind aplicată pe compresă și nu direct pe pielea bebelușului.

Nu se va folosi niciodată vată, pentru că poate lăsa fire în zona curățată, fapt ce favorizează producerea infecției .

  1. Nu se va “ajuta” bontul să cadă prin tragere, chiar dacă acesta este aproape desprins, fiind indicat să se lase vindecarea să își urmeze pașii naturali. În general, bontul ombilical cade în aproximativ două săptămâni.
  2. De asemenea, trebuie acordată atenție și atunci când se îmbracă și înfașă copilul pentru a evita iritarea bontului ombilical. Pe piață se găsesc scutece speciale pentru nou-născuți, care au un mic decupaj în față, astfel încât scutecul să nu se frece de acea zonă; dacă mama nu folosește un asemenea scutec, ea va avea grijă să plieze scutecul în față astfel încât materialul să nu vină în contact cu bontul și scutecul să nu acopere zona.
  3. Pe măsură ce se va usca, bontul ombilical își va schimba culoarea ajungând de la un gălbui la maroniu și apoi la negru, aceste modificări fiind normale. De asemenea, nu este motiv de îngrijorare dacă se observă în jurul bontului o crustă de sânge uscat.

caderea_bontului_ombilical_400x400

  1. Câteodată, după ce bontulul ombilical cade, se poate remarca o mică sângerare, ceea ce nu ar trebui să fie motiv de panică pentru că rana se va reface singură în câteva zile. De asemenea, se poate observa o porțiune mică de țesut roșu, cicatricial, numită granulom ombilical. În această situație se va anunța medicul pediatru, deoarece  poate fi necesară cauterizarea cu nitrat de argint, sau poate dispărea de la sine.

Dupa cicatrizare, se poate spăla bebelușul pe întreg corpul în cădiță.

cordon_ombilical_uscat_400x248

Când trebuie sa ne adresam medicului?

Atunci când se observă că la nivelul bontului se produce o sângerare ce persistă 5-10 minute și care nu încetează după ce s-a ținut apăsat. Sângerarea se datorează faptului că bontul a fost îndepărtat prematur.

Atunci când se observă că zona din jurul bontului este umflată și roșie, iar roșeața se extinde mai departe de ombilic.

Dacă cel mic are febră peste 38 °C prin măsurare rectală și apare o secreție cu miros neplăcut, cel mai probabil zona fost infectată. Infectarea bontului ombilical reprezintă o urgență ce trebuie tratată deoarece poate pune viața bebelușului în pericol.

Se recomandă consultarea de urgență a bebelușului de către un medic atunci când bontul ombilical întârzie  să se cicatrizeze și elimină puroi încontinuu, de cele mai multe ori suspicionându-se fistulă congenitală.

Procesul de îngrijire al bontului ombilical reprezintă o prioritate, fiind unul dintre factorii implicați în sănătatea sa, asupra buricului fixându-și atenția atât medicul cât și mama.

bont_ombilical_cazut_400x285

Te-ar mai putea interesa si …

0 Comments