Nașterea nu este numai despre a face copii. Nașterea este despre a face mame, mame puternice, competente, capabile, mame care au încredere în ele însele și își cunosc puterea lor interioara.

Calea de naștere este bine să fie aleasă împreună cu medicul obstetrician în funcție de mai multe criterii. Nu poți fi sigură de calea prin care vei naște până nu ajungi în momentul nașterii și al declanșării travaliului, chiar și atunci pot surveni diferite complicații care obligă schimbarea modalității de naștere.

Gravida trebuie să nască pe cale chirurgicală numai dacă este în avantajul ei și al fătutui, iar informarea în acest sens este crucială.

Operația de cezariană este un act chirurgical cu riscuri și dezavantaje atât pentru mamă, cât și pentru făt, dar chiar și așa numărul de cereri pentru cezariană este din ce în ce mai mare. Foarte multe femei apelează la această soluție, chiar dacă ar putea să nască normal. Cezariana este totuși o intervenție chirurgicală de complexitate medie, dar poate deveni majoră prin complicațiile ce pot surveni.

Riscurile operației prin cezariană

nastere_cezariana_500x473

Pe Termen Scurt

 • medicamente_anestezie_400x476Nicio operație nu este lipsită de riscuri, primul fiind riscul la anestezic. 1 din 10 000 de pacienți care primesc anestezie generală nu se mai trezesc din cauze necunoscute. De regulă, medicii anesteziști preferă rahianestezia care vine cu anumite riscuri precum, greață dureri de cap post rahianestezie [1],  anumit disconfort ulterior, reacție alergică la un anumit drog care se administrează. Medicii preferă rahianestezia deoarece în comparație cu celelalte tipuri de anestezie, aceasta nu traversează bariera placentară.
 • La o cezariană poate apărea o sângerare puternică. Dacă la o naștere pe cale vaginală se pierd în medie 0,5 l de sânge, la cea prin cezariană se pierde 1 l , poate și mai mult dacă există complicații. Acest lucru poate determina anemia sau necesitatea unei transfuzii de sânge.
 • Infecțiile sunt mult mai frecvente după o operație prin cezariană. Pot apărea infecții la nivelul plăgii sau în abdomentul inferior. Poate apărea și infecția uterului, care se numește endometrită și se poate complica ajungând la septicemie, ceea ce poate fi fatal. Mai poate apărea și infecția tractului urinar, cistitele și pielonefritele reprezentând a doua complicație ca frecvență după endometrită.
 • Risc mare de tromboză venoasă profundă. Din cauza operației, dar și a perioadei de recuperare mai mare și a imobilizării prelungite, se pot forma cheaguri de sânge în venele profunde ale membrelor inferioare și se pot detașa, ajungând în circulația pulmonară, ceea ce duce la embolie pulmonară, o afecțiune extrem de gravă cu risc de deces. Tot din cauza cheagurilor care obstruează segmente importante ale circulației se poate ajunge la  infarct sau accident vascular cerebral.
 • De obicei, lactația se instalează mai greu astfel încât poate dura o săptămână până se instalează complet deoarece organismul mamei trece printr-un stres post-operator. Pe de alta parte sunt situații în care operația de cezariană se face în afara travaliului și atunci nefiind încă pregatită pentru naștere, nici declanșarea lactației nu se realizează în condiții fiziologice.
 • Accidental, în timpul intervenției se poate face incizia altor organe învecinate sau chiar lezarea copilului.
 • Pot apărea tulburari gastrointestinale la mama. La câteva zile după operație pot interveni probleme cu defecarea, această funcție fiind încetinită rezultând constipație, distensia abdmenului, balonare sau disconfort.

Pe Termen Lung

 • Femeia va trebui să respecte intervalul de cel putin 1 an pentru a rămâne din nou însărcinată iar modalitatea prin care va naște la urmatoarea sarcină va fi tot prin intervenție chirurgicală.
 • Atunci când este practicată cezariana la cerere poate exista riscul de prematuritate pentru că nu se poate știi cu certitudine când s-a produs momentul conceperii și nu se poate calcula cu exactitate momentul oportun pentru a naște.
 • O operație de cezariană presupune o incizie la nivelul uterului care are nevoie de o perioadă de timp să se vindece. De cele mai multe ori, nici după o perioadă suficientă de timp peretele uterin nu va fi complet refăcut existând riscul unei rupturi în cazul unei sarcini viitoare.
 • Studiile au arătat că există o placentație anormală la femeile care au născut prin cezariană . Placenta, cea care ajută la hrănirea fătului, se inseră de foarte multe ori la nivelul cicatricii, ulterior existând riscul unei decolări deficitare, cu risc mare de sângerare.
 • În cazul nou-născutului se întâlnește un fenomen numit tahipneea tranzitorie a nou-născutului, care presupune o frecvență respiratorie crescută în primele ore după naștere, deoarece nu se elimină suficient lichidul care în mod normal inunda plămânii atâta timp cât copilul se afla intrauterin. În timpul nașterii naturale, datorită presiunii exerciate asupra bebelușului la nivelul toracelui se favorizează eliminarea unor secreții din căile respiratorii ajutând la o respirație eficintă.
 • nou_nascut_cezariana_400x370Tot în cazul bebelușului născut prin cezariană, scorul Apgar scade din cauza anesteziei și a lipsei efortului pe care bebelușul l-ar fi depus în cazul unei nașteri pe cale vaginală. Scorul Apgar indică starea de sănătate a nou-născutului prin măsurarea și notarea funcțiilor vitale
 • Interrelaționarea dintre mamă și copil este mai mică în cazul unei astfel de nașteri din cauza lipsei hormonilor din travaliu sau alăptării deficitare care acționează și asupra copilului, ducând la scăderea capacității de dezvoltare psiho-emoțională.
 • Pot apărea aderențe în cavitatea abdominală care la următoarea cezariană sau la următoarea intervenție pe abdomen să ridice probleme. Aderențele intraperitoneale apar de cele mai multe ori ca urmare a intervenției chirurgicale, dar nu apar la toate persoanele. Sunt favorizate de sângerarea inevitabilă din cursul operației de cezariană care creează în timp tesut fibros anormal și unesc organele intraperitoneale cum ar fi trompele, uterul și ansele intestinale. Acestea țin organele în tensiune, creează dureri, constipație și cresc dificultatea intervențiilor chirurgicale viitoare.
 • Gravidele care preferă să nască prin operație de cezariană prezintă un risc crescut de a face adenomioză. Această afecțiune este benignă și se caracterizează prin invazia celulelor care căptușesc interiorul uterului în stratul muscular numit miometru provocând îngroșarea lui. Adenomioza poate cauza crampe abdominale, dureri puternice la menstruație cu sângerare menstruală prelungintă (până la 14 zile) și durere în timpul actului sexual. Singurul tratament care vindecă complet această afecțiune este histerectomia [2].
 • operatie_cezariana_reusita_400x285Cercetătorii au descoperit că bacteriile din tractul gastrointestinal al bebelușilor născuți prin cezariană este diferit față de cel al bebelușilor născuți pe cale naturală iar aceste diferențe microbiene pot avea consecințe pe parcursul vieții. Explicația este că atunci când traversează canalul vaginal al mamei, fătul i-a contact cu aceste bacterii, o parte înghitindu-le iar în acest fel bacteriile benefice ajung în intestinul bebelușului fiind esențiale în dezvoltarea sistemului imunitar.
 • Studiile efectuate de către medicii din Bruxelles arată că bebelușii născuți prin cezariană prezintă un risc mai mare cu 20% față de copii născuți pe cale naturală de a face alergii, astm, diabet sau de a deveni obezi.

Dezavantajele Operației prin Cezariană

 • Operația prin cezariană este mai costisitoare față de cea pe cale naturală
 • Imediat după intervenție, mama va avea un contact limitat cu bebelușul, acest aspect nu se întâlnește la nașterea naturală.
 • Femeile care au născut prin cezariană se recuperează mai greu, de regulă în interval de o lună.
 • Necesită o perioadă de internare mai lungă.
 • Deoarece se supune unui intervenții chirurgicale, cu câteva ore înainte mama nu poate consuma alimente. Nici după finalizarea intervenției  nu va avea voie să consume alimente solide și din acest motiv în perioada imediat următoare se poate simți slăbită și epuizată.
 • În primele 24 de ore va fi nevoie de o supraveghere strictă.
 • Mama își va alăpta bebelușul cu dificultate din cauza durerilor și a poziției incomode. În urma inciziei mama va rămâne cu cicatrice la nivelul abdomenului inferior care de cele mai multe ori este orizontală.

cicatrice_cezariana_400x389

 • Mama va trebui să fie foarte atentă să nu își forțeze mușchii abdomenului avâd grijă la modul în care merge, se întinde sau ridică.
 • Va trebui să evite să conducă autovehicule pentru câteva săptămâni.

Situații în care se impune operația prin cezariană

 • Gravida a mai născut prin cezariană în trecut

cicatrice_cezariana_400x400

 • Fătul se află într-o poziție ce nu permite nașterea vaginală
 • În cazul detașării premature de placentă sau placenta previa [3]
 • Capul fătului este mai mare ca dimensiunea pelvisului gravidei.
 • Pe parcursul sarcinii gravida a dezvoltat unele complicații cum ar fi eclampsia, preeclamsia, diabet gestațional sau hipertensiune arterială indusa de sarcină (HTA)
 • Sarcină multiplă
 • Gravida are miopie accentuată
 • Suferă de boli cardiace
 • Fătul are cordonul prins în jurul gâtului

cordon_ombilical_strangulare_gat_300x300

Sfaturi pentru mamele care aleg cezariana electivă

 • Să aibă încredere în forțele proprii.
 • Să nu le fie teamă de durerea din timpul nașterii pe cale vaginală, conștientizând că și după cezariană vor avea dureri, poate chiar mai mari.
 • Să se informeze și să știe riscurile la care se supun.

Viitoarele mămici vor discuta cu medicul ginecolog despre tot ce le preocupă în timpul sarcinii, informarea fiind foarte importantă.

În cazul în care nu are încredere în decizia medicului este absolut normal să ceară a doua părere fiind dreptul fiecăreia să primească un tratament corect.

Resurse   [ + ]