Poziția bebelușului înainte de a veni pe lume te poate ajuta să ai o naștere ușoară sau dimpotrivă, una dificilă și îți va oferi multe informații care vor clarifica modalitatea prin care se va finaliza sarcina (naștere naturală sau prin cezariană). Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, bebelușul își va schimba poziția de multe ori, astfel că până în luna a 6-a va sta orientat cu craniul spre fundul uterin, acolo fiind spațiul mai mare, iar apoi după luna a 7-a își va întoarce craniul în jos, numită prezentație craniană. Prezentația este poziția pe care o are fătul în uter, iar acest aspect va determina modul în care va derula travaliul și nașterea. Pentru a fi considerată o prezentație normală, fătul trebuie să fie așezat paralel cu coloana vertebrală a mamei.

Prezentațiile Fătului în Momentul Nașterii

În funcție de prezentația fătului în uter, întâlnim așezare în poziție longitudinală sau în condiții excepționale așezare în poziție transversală. prezentatii_longitudinale_600x341 Prezentația longitudinală poate fi de mai multe tipuri:

 1. Craniană (flectată sau deflectată)
 • Flectată

Prezentația craniană flectată sau occipitală este cea mai întâlnită și avantajoasă poziție pentru nașterea eutocică [1]. În aproximativ 95 % din sarcini, fătul se află în poziția normală, craniul fiind bine flectat, fața în jos și bărbia la piept, astfel încât în cazul prezentației craniene în momentul nașterii sinciputul [2] se va vedea primul. Pentru a constata diagnosticul de prezentație craniană este necesar ca medicul obstetrician să palpeze abdomenul gravidei, care va arăta o așezare longitudinală a fătului, iar la tușeul vaginal [3], prin reperul fontanelei posterioare[4], va considera nivelul de flectare al craniului fetal.
 •  Deflectată

Se mai numesc prezentații distocice, iar în aceste cazuri nașterea naturală este dificilă sau imposibilă. Prezentația bregmatică se întâlnește în 0,04% din nașteri și presupune craniul fătului aflat în flexie parțială, având o atitudine intermediară. Bebelușul se prezintă cu bregma[5], acesta fiind și punctul de indicare pentru prezentația bregmatică, iar pentru a traversa strâmtoarea superioară, fătul se prezintă cu diametrul occipito-frontal (12 – 12,5 cm) [6]. În timpul travaliului craniul se poate flecta și evolua spre o prezentație occipitală. Complicații ce pot surveni:
 • Travaliu prelungit cu epuizarea gravidei
 • Suferință fetală acută
 • Craniul fetal poate prezenta edeme, echimoze, bose sau hematoame.

Prezentația frontală presupune craniul aflat extensie partială, iar fătul se va  prezentă cu fruntea înainte. Din cauza diametrului occipito-mentonier[7] care măsoară 13 cm se va impune operația de cezariană. Prezentația frontală se observă doar în timpul travaliului, când se efectuează tușeul vaginal. Pot surveni următoarele complicații:
 • Ruptură uterină
 • Prolabare de cordon [8]
 • Suferință fetală acută
 • Moartea fătului în timpul nașterii, cel mai adesea din cauza privării de oxigen.

Prezentația facială se înâlnește la aproximativ 0,25 % din nașteri și presupune craniul aflat în extensie maximă, occiputul[9] atingând spatele fetal, iar bebelușul se va prezenta cu fața. Pentru a constata că fătul se află în prezentație facială, se ia ca punct de reper bărbia. Dacă fătul se află în această poziție, el se va angaja cu diametrul submento-bregmatic ce măsoară 9,5 cm. prezentatie_faciala_400x267Se poate naște natural dacă fătul nu este prea mare, se rotește cu bărbia înainte și nu exista suferință fetală timp în care travaliul va fii atent monitorizat, la fel și starea mamei și a fătului. Pot surveni următoarele complicații:
 • Preruptură/ruptură uterină
 • Suferință fetală în expulzie
 • Deformarea craniului fetal

 1. Prezentația pelviană presupune poziția fătului cu pelvisul la strâmtoarea superioară, craniul fetal fiind la nivelul fundului uterin. Apare în circa 3-5% din nașteri și prezintă următoarele varietăți:

tipuri_prezentatiti_pelvine_350x251 Pelviană completă se întâlnește la 35% din prezentațiile pelvine și se caracterizează prin flectarea membrelor inferioare la nivelul feselor (“fătul stă turcește” la strâmtoarea superioară). Este o poziție eutocică, dar are un grad mare de risc pentru făt. Pelviană decompletă se întâlnește la 65% din prezetațiile pelvine și se caracterizează prin diferite pozitii ale membrelor inferioare. prezentatie_pelvina_expulzia_fatului_400x381În cazul prezentațiilor pelvine se poate naște pe cale naturală numai dacă:

 • Bazinul are dimensiuni normale
 • Fătul are greutatea între 2000-3500 g
 • Nu exista alt factor de risc supraadăugat.

Dacă se naște natural iar fătul se află în prezentație pelviană, se efectuează obligatoriu epiziotomie[10]. Nașterea prin cezariană se recomadă dacă:
 • Gravida are bazinul mic
 • Fătul are greutatea apreciată peste 3500 g
 • Vârsta peste 35 de ani
 • Placenta praevia[11]
 • Disgravidii majore [12]
 • Izoimunizare
 • Membrane rupte prematur.

pozitie_pelviana_400x461 Prezentația transversală este o prezentație distocică ce apare în 0,5% din nașteri, aceasta finalizându-se întotdeauna prin operație de cezariană. Atunci când se află în această poziție, fătul stă cu partea dorsală spre canalul de naștere, iar capul va fi în partea de sus a uterului. Este necesar diagnosticul precoce și internarea înaintea travaliului. Ecografia poate confirma cu ușurință diagnosticul. Prognosticul pentru mamă și făt este favorabil dacă diagnosticul s-a pus din timp și dacă s-a practicat operația de cezariană. În cazul în care nu s-a pus diagnosticul obstetrical pentru prezentația transversală, aceasta poate duce la ruptură uterină și moartea fătului.

Resurse   [ + ]

1. Naștere normală, fără complicații.
2. Vârful craniului
3. Vericarea organelor genitale interne și externe de catre medic
4. https://es.wikipedia.org/wiki/Fontanelas
5. Punct de întâlnire a oaselor parietale cu osul frontal, ocupat la nou-născut de fontanela anterioară.
6. Se calculează de la punctul cel mai proeminent al occiputului și până deasupra rădăcinii nasului.
7. Uneste protuberanta occipitala externa cu varful bărbiei
8. Situație în care membranele s-au rupt, gravida pierde lichid iar cordonul ombilical părăsește uterul înaintea fătului
9. https://en.wikipedia.org/wiki/Occipital_bone
10. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000482.htm
11. http://www.marchofdimes.org/complications/placenta-previa.aspx
12. https://en.wikipedia.org/wiki/Eclampsia