Fie că este nevoie să-i faci copilului tău analize de sânge anuale, fie că este vorba de o situație mai delicata în care recoltarea sângelui este impusă, mersul la cabinetul medical poate fi un coșmar chiar și pentru adulți.

Adevărata provocarea apare atunci când celui mic trebuie să ii se facă analizele, fie că este pentru prima dată și intervine teama de necunoscut, fie că a mai trecut prin această situație și a fost marcat. Manevra este mult mai dificilă la copii decât la adulți din cauza dimensiunii venelor, iar recoltarea testelor de sânge poate genera anxietate atât copilului cât și familiei. Indiferent de vârstă, copii nu își pot gestiona emoțiile și temerile spre deosebire de adulți, care înțeleg și colaborează mai ușor în astfel de situații. Frica este o modalitate de apărare izvorâtă din instinctul de conservare, iar dacă aceasta este necesară supraviețuirii, atunci este ea justificată, perfect normală si utilă.

Oricât de mult ai vrea să-ţi protejezi puiul de o situație care l-ar face să plângă și l-ar putea traumatiza așa cum este înțepatul pentru recoltarea unei cantități de sânge, acest lucru este imposibil și nu trebuie să te îngrijoreze. Psihologii susțin că anumite traume ale copilăriei pot fi constructive, atâta timp cât părinții știu cum să le gestioneze și să-și ajute copii să le depășească. În schimb, este crucial modul în care părintele reacționează în fața unei astfel de situații.

De exemplu, dacă tu în trecut ţi-ai amențat copilul că dacă nu este cuminte îl duci la doctor să-i facă injecţie, iar acum a venit momentul pentru adevarata injecţie, frica lui este justificată. Pe de o parte copilul se va gândi că nu a fost cuminte și acum este pedepsit cu o înțepătură, iar pe de altă parte nu va conștientiza că acea analiză este spre binele lui şi este necesară pentru a-i putea determina starea de sănătate.

Niciun părinte responsabil nu ar trebui să apeleze la această amenințare. Involuntar în mintea copilului se va dezvolta o fobie care nu-și are rostul pentru că pe parcursul vieții vor exista momente în care va fi necesară recoltarea unor analize sau un tratament injectabil.

Copii simt nevoia să fie ajutați să scape de frică și să-și dezvolte curajul pentru a o depăși. Este indicat ca părinții să intervină înainte ca temerile să capete proporții uriașe transformându-se în fobii care ar putea scăpa de sub control.

Când și cum ar trebui să-i spun copilului meu ?

 • Alegeți o perioadă de liniște pentru a vorbi cu copilul dumneavoastră
 • Folosiți un ton calm și relaxant
 • Folosiți explicații sincere, simple, pe care copilul dumneavoastră le poate înțelege (de exemplu “d-na/d-l doctor trebuie să se asigure că ești sănătos, de aceea vom face un test de sânge” sau “avem nevoie de un test de sânge pentru a vedea ce te face să te simți rău”).
 • Puteți folosi exemple de genul : “ceilalţi copii au spus că au simţit înţepătura ca o ciupitură de ţânţar”
 • Explicați copilului și asigurați-l că veți sta cu el tot timpul

Sfaturi înainte de recoltarea analizelor

Pregătirea psihică

Cea mai importanta parte înaintea recoltării analizelor este pregătirea psihica a copilului pentru ce va urma. Acesta poate fi un sfat general și poate fi aplicat indiferent de natura evenimentului ce va urma să-l scoată din rutina zilnică, cum ar fi prima zi de școală, primul zbor cu avionul, prima vizită la medicul stomatolog etc.

Mulți părinți se simt încordați atunci când vorbesc cu copilul lor despre un test de sânge. Cu toate acestea, sinceritatea față de cel mic va contribui la promovarea unui sentiment de încredere între dumneavoastră, copil și cadrele medicale implicate.
Este mai bine să discutați din timp cu copilul dumneavoastră despre ce urmează să se întâmple, să îi explicați pe înțelesul lui de ce sunt necesare analizele, iar cu acestă ocazie el se poate pregăti pentru experiența ce urmează și îi veți da timp de gândire pentru eventualele întrebări.

Stârnește-i imaginația

Puteți îmbraca evenimentul într-o poveste interesanta care să-i stârnească imaginația. Îi puteți spune că i se va pune o brățară magică care îl va stânge puțin și că acul pentru recoltare are atașat un furtun subțirel cu un fluturaș coloat care se va așeza pe mâna lui și va păpa puțin siropel roșu. Apoi doamna doctor care este zâna cea bună, împreună cu ajutoarele ei asistentele , vor verifica dacă el este sănătos și voinic.

Sfătuiți-l să stea cu mâna nemișcată pentru ca fluturașul să nu se sperie și să pape tot siropelul de care are nevoie pentru a se face mare.
Totuși, trebuie să fiți sinceri și să-i spune-ți că fluturașul îl va înțepa puțin și va simți o mică durere care va trece foarte repede.

Pentru a se obişnui cât mai bine cu ideea fluturaşului îi puteţi citi şi o poveste despre acesta.

Lasă-l să se familiarizeze cu cabinetul

Dă-i câteva momente să se obișnuiască cu locul și cu personalul. Ideal ar fi ca locul de unde i se vor recolta probele de sânge să fie o clinică sau un cabinet de pediatrie. Pe de o parte te vei asigura că personalul medical va avea cunoștințele și răbdarea necesară, iar pe de altă parte micuțul tau va fi încântat să găsească un loc de joacă și va fi mai liniștit dacă va vedea și alți prichindei prin zonă.

Fii chiar tu un exemplu

Folosește propriul tău exemplu pentru a-i fi model și pentru a-i arăta că nu se va întâmpla nimic rău. Psihologii susțin că cei mici învață prin imitație copiind comportamentul părinților așa că, ar fi recomandat să-ți faci și tu un set de analize. În felul acesta copilul va sesiza puterea exemplului prin faptul că tu ești alături de el nu numai verbal, ci fiind chiar un prieten de suferinţă. Pe lângă faptul că îi vei da un exemplu, vei fi și un părinte conștiincios și responsabil care își va monitoriza starea de sănătate.

Fii calm pe tot parcursul manevrei

Atitudinea este foarte importantă deoarece copilul tău va simții ceea ce transmiți, de aceea trebuie să fii calm și liniștit. Cel mai probabil va începe să plânga atunci când acul va intra în piele, dar nu trebuie să intrii în panică, să ai încredere în asistenta care îi recoltează și să îți încurajezi copilul. Prin faptul ca îi ești aproape și ai o atitudine calmă, îl ajuți să depășească momentul neplăcut.

Recompensează-l pentru curaj

Interesează-te atunci când faci programarea pentru recoltare dacă celui mic i se va oferi la final o diplomă de curaj. Dacă cei de la acolo nu oferă, îi poți face chiar tu una.
Cu siguranță copilul tău va fi încântat și va arăta diploma de curaj tuturor membrilor familiei și apropiaților iar data viitoare va fi mai încrezător.

Va prezentam 2 modele de diplome pe care le puteti folosi pentru copilul dumneavoastra.

diploma-de-merit-pentru-baietei-bebestrumf

diploma-curaj-pentru-fetite-bebestrumf

Cum pot reacționa la emoțiile copilului meu ?

Majoritatea copiilor sunt speriați de acele și instrumentele medicale, de aceea, este firesc să se simtă incomod atunci când este vorba de o recoltare de sânge, din acest motiv este recomandat să:
Evitați afirmațiile de genul: “nu vei simți nimic, nu te va durea aproape deloc” sau ” nu fi nervos/nervoasă” sau ”băieții/ fetele mari nu plâng” ( aceste declarații ar putea face copilul să se simtă rușinat dacă acesta se simte nervos sau are nevoie să plângă).
Lăsați copilul să știe că dumneavoastră și medicul ați discutat despre cât este de necesar și imporant testul de sânge
Nu folosiți niciodată amenințări cum ar fi: “ne vei primi nici un premiu dacă plângi” sau “ te las singur/ă în cameră, dacă nu stai”. Aceste comentarii pot provoca apariția unui sentiment de eșec, iar copilul să se simtă mai rău prin adăugarea unei frici suplimentare ca de exemplu teama de a nu câștiga un premiu sau că mama sau tata vor pleca de lângă el.
Vă rezervați suficient timp pentru a ajunge la clinică ( tensiunea generată de aglomerația din trafic se poate transmite și copilului).

Cum îmi pot ajuta copilul?

 • Dezvoltarea unui plan de acțiune permite copilului să se simtă mai în siguranță și să fie mai puțin speriat.
 • Puteți decide împreună cum i-ar plăcea:
 • Să stea pe scun, în poziție culcată sau să-l țineți în brațe
 • Să vă țină de mână
 • Să vadă cum decurge recoltarea la o altă persoană
 • Să numere până la trei
 • Să respire lent și profund
 • Să cânte un cântecel
 • Să țină în brațe jucăria favorită
 • Să strângă o minge antistres
 • Să se uite pe o cărticică sau la tv

Ce alte lucruri pot face pentru a diminua încărcătura emoţională la care este supus copilul meu?

Părinții sunt întotdeauna bineveniți și încurajați să stea și să ajute copilul lor în timpul recoltării de sânge. Dacă părinții nu pot însoți copilul la recoltare, este bine ca acesta să fie însoțit de o persoană apropiată în care el are încredere pentru a-l încuraja și a-i oferi suport, fără să se rușineze.

Mulţi copii îndrăgesc joaca de-a medicul și pacientul, iar în acest caz îi puteți cumpăra o trusă medicală de jucărie prin care  să experimenteze manevra de recoltare, folosind o jucărie de pluș sau o păpușă, pe care să o întrebe dacă o doare sau cum se simte. Cine știe cum, acest joc să-i stimuleze dorința de a deveni medic.

Există situații în care, în ciuda experienței personalului medical, venele copilului pot fi greu de găsit, deosebit de subțiri sau se pot sparge. La copiii care au nevoie de mai multe recoltări pot exista și experiențe neplăcute, cum ar fi situaţia în care vena nu se poate palpa și este nevoie de mai multe încercări sau atunci când copilul refuză să mai stea , începe să se agite, să plângă sau să se zbată.

În general, este recomandat să permitem asistentei o a doua sau a treia încercare; în același timp putem solicita politicos ca recoltarea să fie efectuată de o altă asistentă.
Atunci când copilul se supăra și nu mai vrea să încerce, este bine să-i prezentăm clar opțiunile avute dacă e suficient de mare să înțeleagă (la copiii mai mici de doi ani nu este de folos nici o pregătire prealabilă).

Deseori este nevoie de imobilizarea copilului, chiar dacă a fost pregătit înainte, pentru a evita eventualele accidente. Din acest motiv copilul se poate agita, poate încerca să se elibereze sau poate începe să plângă. Este necesar să i se vorbească cu calm și cu răbdare pentru a se liniști.

Analizele de sânge sunt foarte importante pentru a evalua starea de sănătate a copilului și trebuie făcute cu regularitate și păstrate de părinți într-un dosar medical.