Emoțiile pe care le-ai avut atunci când testul de sarcină arăta rezultatul pozitiv au declanșat în tine o legătură emoțională și o dragoste necondiționată pentru bebelușul tău, ea consolidându-se cu fiecare noua zi.
Pentru a crește armonios, un bebeluș trebuie înconjurat cu iubire încă din primele săptămâni de sarcină. Trebuie să învătăm să-l iubim și să-l lăsăm să ne iubească, mama fiind prima care-l ocrotește cu universul dragostei.
Cum ne pregătim pentru naștere?
- Gândirea pozitivă este menită să stimuleze dezvoltarea spiritului, tu fiind ceea ce cugetezi, iar cu gândurile tale îți construiești propria viață. Cu alte cuvinte, începând cu perioada gravidității fii zen.
Pentru a avea o sarcină ușoară și un bebeluș sănătos, primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți alungi gândurile negative și să crezi cu fiecare celulă din corpul tău ca va fi bine.
Creează un mod deosebit de a comunica, punând astfel amprenta asupra evoluției lui în această viață. Trebuie să știi că fătul poate auzi, simți și răspunde încă din uter. Vorbește cu el și spune-i cât de mult îl iubești și prețuiește fiecare moment cu el în burtica ta, în final aștepându-vă o întâlnire magică.
Alege să gândești pozitiv, fii veselă și liniștită. Alungă stresul, îngrijorarea și supărările.
În primele 3 luni de sarcină multe mămici suferă de disgravidie de prim trimestru, manifestată prin grețuri, vărsături persistente, nu pot sta în picioare, au diverse stări care frizează starea patologică. Aceste stări sunt legate de temerile pe care mama le are în minte cum ar fi “oare sunt în stare să-l cresc“, “am să fiu o mamă bună “, “dacă n-o să fie sănătos“. Aceste gânduri care vin asupra mamei îi induc o stare de nesiguranță, favorizând apariția disgravidiei de prim trimestru.
Pentru a alunga această neliniște, vorbește cu medicul sau moașa, caută sprijin în partener sau apropiați și informează-te pentru că frica nu mai există atunci când știi la ce să te aștepți și cum să controlezi anumite situații sau gânduri distructive.
Pentru a consolida legătura emoțională, mama își poate înveli burtica cu palmele. Mâinile noastre pot radia foarte multă iubire și cumva putem proteja copilul cu dragoste și căldură. Zona din fața abdomenului este “spațiul vital “ al bebelușului și trebuie protejat. Este foarte important ca în această zonă bebelușul să simtă și mângâierea tatălui, să simtă ca el participă și îl așteaptă.
Deși în teoriile medicale concepția se naște din spermatozoid și ovul, adevărul e că viața se trage din niște structuri mult mai profunde. Prin urmare, trebuie să-i spui copilului că-l iubești și îl dorești, încurajându-l astfel să vină. Acele mame care au fost consiliate să asculte muzică, să danseze, să se iubească cu soțul lor, au avut copii sănătoși și fără colici.
- Să-ți alegi un medic în care ai încredere este următorul pas pe care trebuie să-l faci atunci când ai aflat că ești însărcinată. El îți va supraveghea sarcina și îți va da răspuns întrebărilor pe care le ai. Trebuie să te asiguri că sunteți pe aceeași lungime de undă cu privire la momentul nașterii. Dacă te-ai hotărât prin ce metodă vei naștere (natural, prin cezariană, în apă), va trebui să-i expui foarte clar dorințele tale, iar dacă reacția lui cu privire la planul tău de a naște nu te mulțumește, caută alt doctor. Va trebui să întelegi însă că în anumite situații când există vreo complicație survenită în timpul sarcinii, medicul va alege modalitatea prin care vei naște, pentru a nu pune în pericol viața ta și a copilului.
- Mișcarea moderată din timpul sarcinii îți va menține greutatea în limitele normale pentru perioada în care te aflii, te va ajuta să naști mai ușor și să îți recapeți silueta în scurt timp după naștere. În plus, sportul în timpul sarcinii va stimula secreția de endorfine care îți va da energie și o stare de bine. Tot prin sport vei învăța cum să respiri eficient, astfel fătul va fi oxigenat mai bine și vei reduce starea de nesiguranță cauzată de modificările ce au loc în organism.
Ai o mulțime de opțiuni din care poți alege mișcarea care îți place și ți se potrivește, cu condiția să nu existe vreo împrejurare medicală care interzice acest lucru.
- Mănâncă sănătos și echilibrat luând din toate grupele alimentare nutrienții necesari. Nu este indicat să te supraalimentezi și să mănânci cât pentru doi, în special dacă organismul tău nu o cere, însă nu este perioada potrivită pentru a ține diete sau cure de detoxifiere.
Hidratează-te corespunzător, consumând zilnic 2 litri de apă și în acest fel vei evita deshidratarea care poate cauza contracții premature.
Evită să consumi produse cu aditivi alimentari, produse rafinate precum zahărul, făina albă sau uleiul vegetal pe care le poți înlocui cu miere, făină integrală, ulei de măsline și cereale integrale.
- Informează-te despre momentul nașterii urmând cursuri prenatale, citind cărți destinate gravidelor, vizionând filme cu femei care nasc sau poți discuta cu femei care au născut deja, dar ține cont ca nașterea este o experiență personală și fiecare persoană o percepe în mod diferit. Ideea principală nu este ca tu să intrii în panică auzind unele experiențe mai grele prin care anumite femei au trecut, ci să înveți din experiența lor și să te obișnuiești psihic pentru momentul nașterii. Dacă auzi vreo poveste traumatizantă sau din contră una pozitivă, o poți întreba care a fost atitudinea și pregătirea mamei, intervențiile personalului medical și mediul prin care s-a produs nașterea. În urma acestor discuții, poți face o listă pe care o vei include în planul tău de naștere, iar acest lucru îți va da încredere ca vei avea o naștere ușoară și frumoasă.
Profită de era în care trăim, unde accesul la informație este mai mare ca oricând și documentează-te și de pe internet citit diverse articole destinate gravidelor și copiilor.
- Pregătește-ți corpul pentru perioada sarcinii și nașterii, iar pe lângă alimentație sănătoasă și mișcare, trebuie să îți pregătești și pielea prin aplicarea unei creme/ulei încă din primele luni de sarcină prevenind astfel apariția vergeturilor inestetice.
Pentru a evita ca substanțele potențial nocive din creme să fie absorbite de piele este indicat să folosiți creme special concepute pentru gravide sau să folosiți uleiuri naturale precum uleiul de măsline, de cocos sau untul de cacao.
Musculatura perineului trebuie și ea pregătită prin tonifiere, deoarece în timpul sarcinii este solicitată din cauza presiunii greutății și mărimii uterului. Slăbirea perineului determină în anumite situații apariția hemoroizilor, incontinență urinară sau fisurarea lui în timpul nașterii. Mai mult, cu cât perineul este mai tonifiat, necesitatea efectuării epiziotomiei [1] scade.
Pentru a-ți menține musculatura perineului tonifiată, poți efectua exercițiile Kegel încă din prima zi în care ai aflat că ești însărcinată, dar nu numai în timpul sarcinii sunt benefice.
- Odihnește-te cât încă poți, pentru că dupa naștere va urma o perioadă în care orele de somn se vor reduce.
Pentru a avea un somn cât mai plăcut, te poți folosi de pernele normale pentru a-ți susține membrele și burtica sau poți folosi perne special pentru gravide, care sunt în formă de C.
De asemenea, mișcarea sau o cană cu ceai te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor. Printre ceaiurile permise în timpul sarcinii se numară ceaiul de mușețel, mentă, tei, lămâie, gălbenele sau măceșe. Ceaiurile interzise în sarcină sunt: ceaiul negru, ceaiul de levănțică, salvie, lemn dulce, coada șoricelului, pelin sau scorțișoară.
- Decide la ce spital vrei să naști pentru a te familiariza cu locul și personalul medical, în special cu medicul care te va asista. Cel mai important aspect este să te informezi dacă maternitatea aleasă îți permite să stai cu bebelușul din momentul în care s-a născut, dacă acesta va fi alăptat cu lapte praf sau dacă hrănirea lui se face la cerere și nu după ceas.
De asemenea, este indicat să întrebi dacă politica spitalului îi permite soțului sau unei persoane dragi să-ți fie alături în momentul nașterii, dacă îți dorești acest lucru, deoarece în acele momente te poți simți depășită, iar suportul moral din partea cuiva drag te poate ajuta.
Din clipa în care ai aflat că vei deveni mămică, începe o nouă etapă, probabil cea mai frumoasă perioadă din viața ta, dar trebuie să ții cont că de acum deciziile pe care le iei nu te afectează doar pe tine, ci și pe bebelușul tău.
Ce frumos