Chiar dacă el nu pare deranjat de monotonia meniului său, vine vremea când bebelușul a ajuns la momentul în care poate degusta primul aliment, iar prima masă poate fi încarcată de emoție. Va mânca sau va refuza tot ce-i punem în linguriță?
Există o serie de reguli de aur privind diversificarea alimentației bebelușului, iar aceasta trebuie facută într-un moment optim în dezvoltarea sa.
- În primul rând, mamele trebuie să țină cont de faptul că laptele matern este cel mai complet aliment potrivit pentru sistemul digestiv al bebelușului. Așa că atunci când se produce diversificarea nu trebuie să renunțe brusc în a-l alapta pe sugar. Acest proces trebuie să se producă lent și pe cât posibil atunci când copilul refuză laptele matern și se produce natural înțărcarea.
- În al doilea rând, chiar dacă laptele matern s-a terminat, pentru că o dată cu diversificarea se poate produce și acest lucru, laptele matern trebuie înlocuit doar cu formule speciale de lapte praf, iar alăptarea artificială trebuie continuată până la vârsta de 3 ani. Laptele de vacă, din pacate, nu ofera aceleași elemente necesare bebelușului și poate declanșa anemie din cauza lipsei de fier sau dacă este administrat prea devreme poate duce la intoleranță sau chiar alergie.
- Recomandările actuale propun începerea diversificării la vârsta de 4-6 luni, indiferent dacă copilul este alimentat la sân sau cu lapte praf. Nu se recomandă introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușului mai mic de 4 luni pentru că se poate îneca cu ele, nefiind încă în stare să realizeze o deglutiție normală. Mai mult, sistemul digestiv nu este încă dezvoltat și pregătit să asimileze acest tip de alimente.
- Pe lângă vârstă, mai sunt o serie de criterii care trebuie să ajute mama atunci când se hotăraște să recurgă la diversificare. Bebelușul trebuie să stea singur în sezut, trebuie ca reflexul de a deschide gura, de a mesteca sau de a înghiți să fie suficient dezvoltate pentru ca până la vârsta de 6 luni aceste abilități nu există la toți copiii. De asemenea, el trebuie să aibă reflexul de a întoarce capul atunci când s-a săturat, să deschidă gurița atunci când vede că lingurița se apropie de buzele lui sau chiar de a apuca mâncarea.
- Atunci când se hotăraște să înceapă diversificarea, mămicile ar trebui să țină cont de hidratarea bebelușului. Dacă până acum cel mic a băut doar lapte, care în consistența lui are 90% apă, de acum trebuie să introducă apă pentru hidratare, cu atât mai mult în perioadele călduroase.
- Ca regulă de bază, diversificarea se începe cu un singur aliment introdus treptat, adică în cantități progresiv crescute. Noul aliment se introduce după 3 zile, în felul acesta testăm toleranța digestivă față de aliment, vedem ce se întamplă și dacă totul este în regulă, creștem cantitatea din alimentul respectiv iar apoi putem introduce altul. În cazul în care organismul bebelușului nu tolerează acel aliment pot apărea manifestări alergice cum ar fi erupții pe piele, vărsături sau scaune diareice. În acest caz ne oprim cu respectivul aliment și reluam tentativa de alimentație după câteva zile.
- Este foarte important ca cel mic să mănânce din toate grupele alimentare și anume: proteine, legume, fructe, cereale, lactate și acizi grași esențiali. Preocuparea părinților ar trebui să fie ce mănâncă bebelușul și nu cât mănâncă, calitatea fiind mai importantă decât cantitatea.
- Se poate da copilului supă crema, piure de legume și apoi cărnita de pui (30- 50g). După ce am familiarizat bebelușul cu legumele și cu carnea, se poate introduce brânză de vacă și într-un final banană sau măr. Nu se dă copilului biscuite din făină de grâu, atât de familiar dietei românești de diversificare, nici măcar după 7-8 luni. Trebuie să ne ferim să folosim cereale din proteină de grâu deoarece conțin gliadina [1]care poate fi prost tolerată de către vilozitățile intestinale ale bebelușului.
- Este recomandat ca frunctele să fie introduse în alimentație după legume. Este posibil ca bebelușul să prefere gustul dulce al fructelor și să refuze apoi legumele. Pe de altă parte vitaminele și mineralele care se găsesc în fructe sunt și în laptele matern sau laptele praf. Pe mămici ar trebui să le preocupe deficitul de fier și zinc. Diversificarea se începe cu legume, acestea fiind proaspete, preferat de sezon în care se va introduce curând carnea și gălbenușul.
- După vârsta de 6 luni se poate da orice fel de legume rădăcinoase, morcov, pătrunjel, țelină. Se poate introduce și cartoful dulce sau avocado pentru a crește consistența acestor supe. Tot după 6 luni se poate adăuga în alimentația copilului ficatul de pui sau gălbenușul de ou. Dacă este bine tolerat, îl putem hrăni fără probleme o dată la 2-3 zile pentru ca are un colesterol de calitate, din care ficatul va sintetiza o mulțime de factori de creștere necesari.
- În niciun caz nu se adaugă în alimente sare, zahar sau condimente în așa fel încât să îi stimulăm apetitul. Nu se adaugă în alimentația bebelușului fructele cu potențial alergen cum ar fi căpșuni, zmeură sau kiwi, acestea având un potențial de a declanșa fenomene alergice. De asemenea mierea de albine și albușul de ou nu se administrează până la vârsta de 1 an.
- Atunci când încep diversificarea, mămicile ar trebui să țină cont că în cele 6 luni în care bebeluțul s-a hrănit exclusiv cu lapte, el a primit o cantitate foarte mica de fier. Drept urmare, se recomandă introducerea alimentelor bogate în fier cât mai curând. Alimentele bogate în fier sunt carnea, gălbenușul de ou, ficat de pui sau vită, brânza tofu, brocoli, mazăre, spanac, sfeclă, roșie, pâinea integrală sau cerealele.
- Pentru o bună dezvoltare a organelor de simț și a creierului, până la vârsta de 2 ani organismul copilului are nevoie de alimentație bogată în grăsimi. Nu orice fel de grăsimi, ci vorbim de acizii grași esențiali omega-3, omega-6 pe care organismul nu îi poate produce. Se găsesc în uleiurile vegetale, pește, nuci, ou.
- Dacă refuză în totalitate mâncarea, este posibil să nu fie pregătit să înceapă diversificarea. Fiecare copil are ritmul lui și asta nu înseamnă că la 6 luni fix toți copiii sunt dispuși să primească alimentația. Trebuie să avem răbdare, să schimbăm alimentul, să schimbăm poate momentul zilei și dacă tot refuză putem să facem o pauză și să-i oferim din nou alimentul peste câteva zile, fiind calmi și relaxați. Cu cât insistăm mai mult și momentul mesei devine stresant, șansele să nu mănânce cresc. Trebuie să avem în minte tot timpul gândul că nu există persoană care să nu mănânce, deci la un moment dat o va face.
Un sfat ar fi că putem să îl luăm pe bebeluș cu noi la masă și să vadă la ce folosește mâncarea. Pentru el poate părea o joacă, dar așa și trebuie să fie. Cu siguranță va fi interesat de orice activitate a părinților, iar dacă urmarește fiecare bucățică pe care o ducem la gură nu înseamnă că o și poftește. Pur și simplu este curios de activitatea părinților și la un moment dat va începe să o imite. Atunci înseamnă că este pregătit pentru diversificare și va începe să mănânce.
Lui Bebe Strumf ar putea sa-i placă supa cremă de morcovi
Supa cremă de morcovi este o rețetă ideală cu care se poate începe diversificarea alimentației bebelușului de 6-7 luni, morcovul fiind o legumă bine tolerată de către cei mici pentru gustul ușor dulce. Avantajul acestei supe este faptul că este consistentă, ușor de preparat și foarte sănătoasă, venind cu un aport nutrițional semnificativ. Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina K, vitamina B2, vitamina B6, Vitamina C (13%), fibre, potasiu.
Supa cremă poate fi consumată nu numai de bebeluși, ci și de ceilalți membri ai familiei, cu mențiunea că sarea și piperul se pun separat în portiile adulților și bineinteles cantitățile vor fi mai mari.
Timp de pregătire 30 minute
Dificultate redusă
Ingrediente
- 4 morcovi
- 1 cartof
- ½ ceapă
- o felie de țelină
- 1 păstârnac
- 1 lingură ulei de măsline extra-virgin sau 20 g unt
- 400-500 ml de zeamă de legume ( apa în care au fiert legumele)
Mod de preparare
- Se curăță legumele, se spală bine și se taie în bucăți mari.
- Se pun legumele într-o oală la fiert timp de 20 minute
- După ce s-au fiert, se i-a oala de pe foc, se adună legumele cu o paletă și se pun în blender împreună cu o lingură de ulei de măsline sau unt. Pe parcurs se adaugă zeama de legume pentru a se omogeniza mai bine.
- Compoziția obținută se pune încă o dată pe foc să dea într-un clocot.
Studiile de specialitate arată că micuții își vor păstra gusturile culinare de la această vârstă și atunci când vor deveni adulti, în consecință, diversificarea este o etapă extrem de importantă, ea marcând intrarea celor mici în lumea celor mari.
Intr-adevar, este indicat sa introducem legumele inantea fructelor, intocami pentru ca cel mic sa nu se obisnuiasca cu gustukl dulce si apoi sa refuze legumele.