Primul Trimestru

Imediat după ce ovulul fecundat se va implanta în uter, acesta începe să elibereze substanţe care provoacă întreruperea ciclului şi pregătesc corpul pentru sarcina. Totodată ovulul fecundat iluzionează sistemul imunitar, pentru ca acesta să accepte blastocistul [1] şi să nu îl elimine ca pe un corp străin.

evolutia_sarcinii_saptamani_400x400

Schimbărire pe care le veţi observa în fiecare zi în corpul dumneavoastră se datorează influenţei diferiţilor hormoni, aceștia fiind secretaţi de către glande, ovare şi placentă . Acţiunea lor intensă este cea care sprijină evoluţia sarcinii şi asigură dezvoltarea sănătoasă a embironului. Hormonii vă pregătesc, de aseemenea, uterul, pelvisul şi sânii pentru ca acestea să facă faţă nevoilor naşterii şi alăptatului.

Schimbările Hormonale în Primul Trimestru de Sarcină

sarcina_primul_trimestru_400x651Estrogenii și progesteronul sunt produşi iniţial de către ovare şi apoi de către placentă şi embrion. Producţia ambilor hormoni creşte spectaculas pe durata sarcinii . Este de sute de ori mai mare decât în mod normal. Cea mai importantă funcţie a lor este aceea de a face mai elastici muşchii şi ţesuturile din corpul mamei, pentru ca aceasta să se adaptaze la solicitarea tot mai mare a sarcinii. Aceşti hormoni sunt, de altfel, responsabili pentru câteva din efectele secundare ale sarcinii  cum sunt ameţelile de dimineaţă, constipaţia şi cârceii. După câteva ore de la naştere activitatea lor scade semnificativ, provocând tulburările sentimentale, pe care le simt de obicei mamele după naşterea copilului.

Relaxina este unu hormon care este produs de către placentă, creşte elasticitatea ţesuturilor conjunctive şi a articulaţiilor corpului gravidei, în special în zona bazinului. Datorită influenţei sale, articulaţiile devin mai elastice astfel încât bazinul poate susţine fără probleme uterul care creşte.

Prolactina şi ocitocina sunt 2 hormoni ai hipofizei care pregătesc sânii pentru alăptat şi stimulează secreţia laptelui. Activitatea lor este maximă pe durata alăptatului. Ocitocina provoacă de asemenea contracțiile uterului şi durerile care însoţesc naşterea.

Activitatea hormonala intensă vă influenţează  în diferite moduri. Probabil veţi devenii mai sensibilă, veţi trece de la o stare la alta, sau nu o să puteţi suporta anumite mirosuri sau mâncăruri care vă plăceau înainte. Solicitarea intensă a organelor vitale vă va provoca stări de moleşeală, oboseală sau somnolenţă, scăderea tensiunii şi senzaţii de leşin.

Starea de dimineaţă , care se manifestă prin ameţeli,senzaţii de vomă şi anorexie, este cel mai obişnuit simptom al începutului de sarcina. Este posibil să aveţi această senzaţie în orice clipă a zilei mai ales dacă sunteţi obosită sau nemâncată. Odată cu înaintarea sarcinii, corpul dumneavoastra îşi va găsi un nou echilibru hormonal iar incidenţa acestor simptome va scădea. Este posibil ca sfârşitul primului trimestru de sarcina să se termine cu epuizare fizică şi psihică.

Ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră în primul trimestru?

Sânii

primul_trimestru_de_sarcina_400x267Prima schimbare pe care o veţi depista este umflarea sânilor, pentru că estrogenii influenţează canalele galactofore. Aceştia devin sensibili la atingere. Regiunea mamelonară, adică inelul din jurul mamelonului, capătă treptat o culoare mai închisă şi un diametru mai mare. Se crede că areola mai închisă la culoare este un semnal vizual pentru făt, pentru ca acesta să o poată localiza mai uşor.

Micile protuberanţe din jurul sfârcului, glandele Montgomery, încep să se umfle. Rolul lor principal este secretarea unei substanţe uleioase care unge şi protejează regiunea de eventuale infecţii. Deoarece această substanţă este asemănătoare din punct de vedere structural cu lichidul amniotic, se crede că nou născutul percepe mamelonul ca fiind familiar încă din primele clipe ale vieţii şi este încurajat să sugă. Deci este de preferat să evitaţi spălarea excesivă a sânilor cu săpun, ca să nu fie alterată această substanţă. Atât în timpul sarcinii, cât și în perioada  alăptării este indicat ca sânii să se spele cu un săpun neutru.

Uterul şi Colul Uterin

primul_trimistru_metabolism_400x172Încă din primul moment al implatării embrionului, pereţii uterului devin mai moi şi încep să se dilate. Fibrele musculare cresc de 5 până la 10 ori şi creşte şi  diametrul vaselor sanguine şi limfatice. Totuşi , în primul trimestru de sarcină volumul uterului nu se modifică în mod vizibil.

La începutul sarcinii uterul este situat în partea de jos a bazinului. Pe măsură ce acesta creşte în volum, greutatea uterului presează vezica urinară, provocându-vă nevoia de a urina des. Colul devine mai moale şi este acoperit de o mucoasa protectoare, care va rămâne acolo până la naştere, ca să împiedice intrarea bacteriilor în uter.

Circulaţia Sângelui şi Inima

În primul trimestru, atât volumul sângelui cât şi cantitatea de globule roşii, care transportă oxigen la toate celulele corpului, cresc semnificativ. Pereţii vaselor sanguine, datorită hormonilor , devin mai moi şi se dilată pentru ca sângele să poată circula mai rapid şi să provizioneze mai eficient fătul şi organele dumneavoastră vitale cu mai mult oxigen şi substanţe nutritive. Din săptămâna  2 activitatea inimii creşte cu 40%  precum şi cantitatea de sânge  pe care o pompează spre uter, placentă şi către organele vitale va creşte.

Respiraţia şi Metabolismul

Progesteronul va creşte ritmul respiraţiei. Acum, inspirând mai mult oxigen, vă aprovizionaţi ţesuturile cu cantităţi mai mari de oxigen şi expiraţi mai mult dioxid ce carbon. Activitatea metabolismului creşte cu 10-25 %.

 

Al Doilea Trimestru

Intrând în al doilea trimestru, v-aţi adaptat deja la noua realitate. Sunteţi şi arătaţi gravidă. Burtă se rotunjeşte, silueta se pierde şi este timpul potrivit să vă faceţi rost de o nouă garderobă care să asigure confortul mişcărilor. Pe zi ce trece riscul avortului spontan scade, aşa că simţiţi o mai mare  încredere, şi datorită hormonilor sarcinii arătaţi mai strălucitoare. De asemenea veţi simţii pentru prima dată fătul. Fiecare tresărire a lui vă va umple de acum înainte de bucurie. Este cu siguranţă cea mai fericită perioadă.

O evoluţie importantă este faptul că dipsar greţurile care poate v-au chinuit până acum. Vă reapare pofta de mâncare şi vă bucuraţi din nou de mesele  dumneavoastră. Veţi recăpăta şi energia pierdută deoarece dezvoltarea organelor principale ale embrionului este deja completă.

Al doilea trimestru este perioada în care se cere să faceţi nişte examene mai speciale. Aşteptarea rezultatelor este fireşte, o sursă de stres.

Ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră în trimestrul al doilea?

Sânii

Areola se va închide la culoare şi mai mult, iar venele subcutanate devin mai proeminente din cauza tensiunii crescute pe care o exercită sângele asupra pereţilor. Din săptămâna 16, dacă apăsaţi uşor pe sâni aceştia vor secretă colostru, un lichid de culoare galbenă bogat în substanţe nutritive şi anticorpi. Colostrul este creat prin acţiunea prolactinei. Acest colostru va hrăni copilul în primele trei zile ale vieţii, până se secretă laptele. Multe femei secretă colostru numai după sarnină, de aceea nu trebuie să vă faceţi griji dacă nu îl aveţi în săptămâna 16. Din săptămâna 20 sfârcurile devin foarte sensibilie, pentru că se pregătesc pentru alăptat, iar sănii devin grei.

Uterul

În al doilea trimestru de sarcină uterul se ridică din bazin şi umple cavitatea abdominală, până la înălţimea buricului. Acum uterul nu mai presează pe vezica, scăzând frecvenţa urinării. Pe măsură ce creşte, uterul întinde ligamentele care îl susţin, provocând dureri pe părţile laterale ale abdomenului.

Bazinul

Muşchii, ligamentele şi alte  ţesuturi ale bazinului se relaxează datorită acţiunii hormonale, ca să permită uterului să se dezvolte şi pentru a-i susţine greutatea. Odată cu înaintarea sarcinii, muşchii bazinului devin moi şi elastici, ca să poată să se extindă şi pentru a facilita ieşirea fătului. Dacă relaxarea ţesuturilor este exagerată, veţi simţi dureri de spate.

Sistemul Digestiv

Datorită progesteronului, tonusul muscular al stomacului şi al intestinelor se relaxează iar activitatea lor încetineşte. Acest lucru are ca rezultat pe de o parte o digestive mai lentă , iar pe de altă parte păstrarea mâncării un timp mai îndelugat în intestine. Deşi acest lucru este benefic fătului  pentru că are mai mult timp la dispoziție să absoarbă toate substanţele nutritive de care are nevoie, urmările pentru corpul dumneavoastră sunt constipaţia şi hemorizii, de care suferă multe gravide.

De asemnea, datorită activităţii progesteronului se relaxează şi sfincterul stomacului, fiind posibil ca mâncarea să urce pe esofag, provacand arsuri. Ulterior, arsurile se datorează presiunii pe care o exercită uterul mărit în volum asupra stomacului, provocând mişcări reversibile ale lichidelor gastrice în esofag.

Circulaţia Sângelui şi Inima

Inima munceşte din greu trimiţând 6 l de sânge pe minut către placentă şi uter, care au nevoie acum de o cantitate de sânge de 5 ori mai mare decât înainte de sarcina. Tensiunea arterială, adică presiunea pe care o exercită sângele asupra pereţilor vaselor, scade uşor dar se întoarce din nou la nivelul normal   în timpul celui de al treilea trimetstru de sarcină.

trimestrul_al_doilea_cuplu_400x282

Al Treilea Trimestru de Sarcina

În timp ce fătul îşi perfecţionează funcţiile şi toată evoluţia sa se focalizează pe dezvoltarea plămânilor, aţi intrat cu bine în faza finală a sarcini şi trăiţi o mulţime de sentimente contradictorii. Pe de-o parte de-abia aşteptaţi să ţineţi în braţe copilul nou născut, pe de altă parte vă temeţi, poate, de naşterea ce vă aşteaptă, pentru sănătatea copilului şi în legătură cu capacitatea de vă asuma cu succes noul rol de mamă.

Pe măsură ce se apropie termenul naşterii e posibil să simţiţi o dorinţa bruscă de a aranja diferite probleme rămase nerezolvate, în principiu să pregătiţi casă şi camera copilului pentru primirea noului membru al familiei. Este de preferat, totuşi să vă economisiţi energia, care o să va fie de folos la naştere. Calmaţi-va, relaxaţi-va şi bucuraţi-va de timpul liber, deoarece după naştere toată energia se va canalize către copil.

În al treilea trimestru al sarcinii greutatea uterului o să va facă să vă mişcaţi mai greu, iar relaxarea ţesuturilor conjunctive ale bazinului o să vă provoace dureri frecvente de spate. Către final e posibil să simţiţi o scădere a activităţii fătului. Acest lucru este absolut normal pentru că spaţial disponibil în uter este limitat.

Intrând în săptămâna 38 să aveţi bagajele făcute şi pregătiţi-vă să trăiţi cea mai puternică experienţă a vieţii dumneavoastră.

Greutatea normală pe care trebuie să o acumulați în fiecare lună variază între 1 kg şi 1,5 kg, începând cu săptămâna 13. Greutatea care vă este permis să o acumulaţi pe toată durata sarcinii este de la 10 la 12 kg. Grăsimea pe care o depuneţi pe durata sarcinii se pierde mai lent faţă de lichide, proteine şi carbohidraţi. Că să eliminaţi excesul de greutate, va trebui să va limitaţi cantitatea caloriilor pe care le consumaţi și să țineți cont de importanța mișcării în timpul sarcinii.

Ce se întâmplă în corp în trimetrul al treimea?

Sânii

Sfârcul a căpătat o nuanţă castanie sau arămie, depinde de culoarea naturală a pielii. Sânii se măreasc datorită dilatării canalelor galactofore şi a secreției colostrului. Ceea ce este spectaculos este faptul că dacă fătul se va naşte prematur, acest lapte are compoziţia corespunzătoare că să îl menţină în viaţă și să-l înarmeze cu anticorpi, sistemul său imunitar fiind încă insuficient dezvoltat.

Uterul şi Colul

trimestrul_trei_de_sarcina_400x264Spre sfârşitul sarcinii uterul este un cilindru mare, elastic şi cu pereţi subţiri, având o lungime de 30 cm, o greutatea de aproape 1000 g şi o capacitatea de 4-5l. Întrucât centrul său de greutate este în partea de sus, înclinat spre partea din faţă, această vă presează diafragmă şi plămânii, îngreunându-vă respiraţia.

Înainte de termenul nașterii, uterul coboară între bazin şi exercită din nou presiune asupra vezicii, provocându-vă des senzaţia de urinare. Adesea, în al treilea trimestru  de sarcină, se poate să simţiţi contracţii dureroase ale uterului. Colul devinde mai moale cu puţin timp înainte de a se dilata pentru a facilita ieşirea copilului.

Inima şi Respiraţia

trimestrul_trei_sarcina_400x364Între săptămâna 28 şi 30, inima execută o activitate intensă cu 25-30 % faţă de perioada dinaintea sarcinii, dar acest ritm se diminuează pe măsură ce se apropie termenul naşterii. Viteza cu care sângele curge în miile de vase sanguine se accelerează, crescând temperatura pielii şi provocând transpiraţii şi vasodilataţie.

Cantitatea de sânge pe care îl trimite acum inima către uter este de 10 ori mai mare faţă de ceea dinaintea sarcinii. Imediat înaintea naşterii numărul respiratiilor pe minut se dubleaază sub influenţă progesteronului.

În ultimul trimestru de sarcina este posbil să simţiţi ameţeli sau senzaţii de leşin în special la culcare. Acest lucru se întâmplă pentru că greutatea uterului exercită o presiune exagerată asupra arterelor care parcurg coloana vertebrală, reducând cantitatea sângelul, şi în consecinţă a oxigenului care circulă dinspre inimă către uter şi invers.

Dureri de Spate

Către sfârşitul sarcinii, pentru că centrul de greutatea s-a schimbat, veţi simţii nevoia să vă înclinaţi bazinul către faţă şi partea superioară a corpului spre spate, ca să contracaraţi greutatea uterului şi a fătului.

Resurse   [ + ]

1. Denumirea copilului în primele stadii ale evoluției sale, atunci când ovulul fecundat se implantează în uter